info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 8492

Szaúd-Arábia

Egy igazán titokzatos ország

Szaúd-Arábia utazás akciós üdülés last minute utak körutak

المملكة العربية السعودية
Szaúd-Arábia egy zárt ország, amelynek meglátogatása éppen emiatt rendkívül különleges élmény. Kultúrálisan igen gazdag, így rengeteg a történelmi és vallási látnivaló. Legnagyobb vonzerejét a muszlimok számára Mekka és a Mekkában található Kába-kő jelenti, amely az iszlám legszentebb helye. Sok százezren zarándokolnak Mekkába minden évben. Az utazók számára igazán ajánlott felkeresni Rijádot, a fővárost és annak híres tevepiacát, amely a világ legnagyobb tevepiaca.
Szaúd-Arábia csak mostanában kezd nyitni a turisták felé, így egy igazán titokzatos ország. Mekka és Medina még most is csak muszlimok számára látogatható hely, így sajnos a nem muszlimoknak továbbra is rejtve marad, az ország UNESCO Világörökségi helyszínei viszont talán némi kárpótlást jelentenek.
Magyar állampolgárok csak útlevéllel juthatnak be az országba, amelynek a belépéstől számítva körülbelül 6 hónapig még érvényesnek kell lennie. Megjegyzés: a belépő útlevél ne tartalmazzon Izrael Állam által kiadott beléptető pecsétet.
Történelmi jelentőségű lépés keretein belül 2019. szeptember 27-én Szaúd-Arábia megnyitotta kapuit a turizmus előtt, lehetővé téve a turista célú vízumkérelmezést több, mint 50 ország, köztük magyar állampolgárok számára is. A szaúd-arábiai hatóságok tájékoztatása szerint az elektronikus vízum az, „eVisa Portal” nevű elektronikus felületen kérelmezhető.

A turisztikai célú vízum díja egységesen 440 szaúdi riál (300 riál vízumdíj és 140 riál biztosítási díj), ehhez jön még eljárási díj és az általános forgalmi adó. A vízumdíj az elektronikus eljárás során róható le. Az elektronikus eljárás mellett lehetőség van arra, hogy a beutazók Szaúd-Arábia négy nemzetközi repülőterén kérelmezzenek vízumot, az ott található automatáknál.

Az elektronikus vízum leghosszabb érvényességi ideje egy év lehet, többszöri belépésre és 90 napos tartózkodásra jogosíthat. A vízum érvényességi idejének vagy a vízumban engedélyezett tartózkodási napok számának túllépése büntetést von maga után.

Tekintettel arra, hogy kevés tapasztalat áll rendelkezésre az új eljárással kapcsolatban, mindenképpen javasoljuk, hogy kiutazás előtt vegyék fel a kapcsolatot Szaúdi-Arábiai Királyság Budapesti Nagykövetségével. Javasoljuk továbbá azt is, hogy vízumot kiutazás előtt kérelmezzenek.
Pénzneme a szaúdi rijál (SAR). A szaúdi riál szabadon átváltható, de pénzváltásra csak a repülőtéren, a bankokban és a szállodákban van lehetőség. Az USD mellett az EUR is beváltható, azonban készpénzes fizetésre kizárólag SAR-ban van lehetőség. Az országban elterjedt a hitelkártyák használata.
Az ország klímája a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hideg éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben megközelítheti a 30°C-t, nyáron a déli órákban a hőmérséklet 45-50°C közötti. Az ország középső területein száraz a klíma, a tengerparti részeken igen magas a páratartalom.
Szaúd-Arábiában nincs sem tömegközlekedés, sem pedig távolsági közlekedés, nők 2018. június 1. óta vezethetnek autót. Az országon belül taxival, bérsofőrrel (Über, Careem), bérelt autóval vagy repülőgéppel lehet közlekedni. Egyetlen vasútvonal működik. Az ország úthálózata kiváló, a főbb útvonalakon autópályák épültek.

Az EU logoval ellátott magyar, kártyaformátumú vezetői engedélyt, illetve a nemzetközi vezetői engedélyt korlátozott, 3 hónapig tartó időtartamban fogadják el, ezt követően szaúd-arábiai vezetői engedélyt kell kiváltani. A rövid idejű szaúd-arábiai tartózkodás során az autóbérléshez a nemzetközi jogosítvány elfogadott.
Tilos a disznóhús, az abból készült készítmények, az alkohol tartalmú italok behozatala, és fogyasztása. Tilos az olyan sajtótermékek, kiadványok, könyvek behozatala, amelyekben más vallások jelképei, alkoholos italok és olyan élelmiszerek képei találhatók, amelyek egyértelműen, vagy feltételezhetően disznóhúsból készültek. Szintén nem megengedett az olyan sajtótermékek, könyvek behozatala, amelyek sértik, vagy bírálják az iszlám vallás előírásait, a szaúdi szokásokat.

A fent említett turisztikai nyitás kapcsán Szaúd-Arábia Belügyminisztériuma elfogadott egy ún. Viselkedési Kódexet a turisták számára, ami 19 pontból áll. A Viselkedési Kódex kitér az öltözködésre, illetve a kódex megsértésére vonatkozó pénzbírságokra is. Az egyik legnagyobb újdonság, hogy az abaya (abaja) viselése már nem kötelező a nők számára, de a vállat és térdet el kell fedni.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.