info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Grönland körutazás

A Föld legnagyobb szigete

Grönland körutazás last minute olcsó akciós áron

Ezen az oldalon 0 szálloda közül választhat.

Szűrők
Grönland körutazás last minute olcsó akciós áron.
Grönland Földünk legnagyobb szigete. 2.166.086 négyzetkilométeres területének kb. 84 százalékát jég borítja. A föld legnyersebb természeti környezetű területének nevezhető. A sziget földrajzilag Észak-Amerikához tartozik, politikailag azonban Dániához.
Grönland Földünk legnagyobb szigete. 2.166.086 négyzetkilométeres területének kb. 84 százalékát jég borítja. A föld legnyersebb természeti környezetű területének nevezhető. A sziget földrajzilag Észak-Amerikához tartozik, politikailag azonban Dániához.

Grönland a világ legnagyobb szigete, a legészakibb lakott helyeinek egyike, ahol a két millió négyzetkilométerre alig hatvanezer ember jut. E nem mindennapi utazás egyedülálló alkalom arra, hogy betekintést nyerjünk a sziget peremén élő inuit őslakosok életébe, kalandozzunk a világ egyik legtermékenyebb és talán leglátványosabb gleccserének környékén és szinte karnyújtásnyi közelségbe kerüljünk az arktikus vizekben élő óriás cetekhez. Majd a Disko-sziget mindentől távoli bazaltormain kutyaszánra szálljunk és a végtelennek tűnő Lyngmark gleccseren élvezzük a friss levegőt és a csendet, amit csak az állatok csaholása tör meg. Végül tengeri kajakba szállva a part közelében lebegő jéghegyek mellett megérezzük, milyen kicsik is vagyunk valójában.

1979 óta Grönland széleskörű autonómiát élvez, azaz belpolitika terén teljesen független. Külpolitikáját Dánia intézi. Mindazonáltal 1985 óta Grönland már nem tagja az Európai Uniónak. 56 500-an élnek Grönlandon, amelynek fővárosa, Nuuk 4506 kilométerre van Budapesttől.

A grönlandi és a dán kormány megállapodást dolgozott ki a sziget autonómiájának kibővítéséről, mely szerint többek között népként ismerik el a grönlandiakat, megkapják az ellenőrzést az ásványkincsek fölött, és nyelvüket hivatalos nyelvként ismerik el.
Gyalogtúra a jégfjordhoz, hajókirándulás a jégfjordba (napközben), hajókirándulás a Jégfjordba (este), bálnales a jéghegyek között, sétarepülés a jégfjord fölött, tundra és vadon: pézsmatulok-túra, látogatás a Russel-gleccserhez, kirándulás a Jégmező 660-as pontjára, gyalogtúra a Garnet-sziklára, sétarepülés a jégmezők és a fjord fölött A északi sarkkörtől 350 km-re északra fekvő kisváros közelében van a 40 kilométer hosszú Kangia fjord, amely az északi félteke legnagyobb gleccserének biztosítja a tengeri kijáratot. A Kangia fjord az UNESCO természeti világörökségének a része. Grönlandon két hivatalos nyelv van: a grönlandi és a dán.

Grönland sarki fény
A skandináv országokhoz hasonlóan Grönland is remek hely a sarki fény megfigyelésére. A jelenség az őszi időszaktól kezdve egészen áprilisig látható, azért eddig csupán, mert nyáron a nap még éjfélkor is süt, tehát nincs meg a látványhoz szükséges sötétség.
Grönland éghajlata arktikus.

Nyáron a maximum hőmérséklet 10-18 °C lehet a déli területeken, északon 5-10 °C között, de ez csak rövid ideig tart. Az időjárás többnyire nedves és szeles, és gyorsan változik. A partok közelében gyakori a ködképződés. Az egész terület csapadékban szegény annyira, hogy „sarki sivatag”-nak is nevezik. Eső sohasem esik. A hóesés bármelyik hónapban előfordul, gyakoribb a déli és nyugati területeken, mint északon. Éves mennyisége 25–110 cm, délen több. A hó nem olvad el, inkább szublimál. A tél októbertől márciusig tart, ez alatt a Nap az északi területen hónapokig nem emelkedik a láthatár fölé, vagyis egész nap sötét van. Délen a hőmérséklet -20 °C körül alakul, északon -40 °C is lehet, ez akár hetekig tarthat. Májustól július közepéig a sarkkörön túl a Nap egész nap nem nyugszik le.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.