info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Bosznia-Hercegovina

Szépséges tájak, nyers eredetiség

Bosznia-Hercegovina utazás nyaralás last minute körutazás városlátogatás

Gazdag történelmi múlt, lélegzetelállító tájak

Irány Bosznia-Hercegovina!

Gazdag történelmi múlt, lélegzetelállító tájak
Босна и Херцеговина
A Magyarországtól nem túl messze lévő Bosznia-Hercegovina amilyen közeli, annyira kevésbé ismert a magyar utazók körében, az ember általában csak akkor hall róla, amikor éppen átszeli a csodás horvát tengerpartokra igyekezve. Azonban ez az ország garantáltan le fogja nyűgözni, ha megismeri egy körutazáson, vagy eltölt itt egy hétvégét! A múlt emlékeit még hűen őrzi, Mostar Régi Hídját már az 1400-as években is említik, az idők során több nevet is adtak neki, napjainkban pedig már a Világörökség része is. Merüljön el a kulturális élményekben!
A Balkán-félsziget egyik leggyönyörűbb és legeredetibb országa, pedig sokan csak átutaznak rajta, amikor éppen a horvát tengerpartra, vagy a szintén különleges Montenegróba utaznak. Pedig Bosznia-Hercegovina is megér egy utazást! Életvidám helyiek, finom péksütemények és kulturális látnivalók és gyönyörű tájak várnak minket!

Bosznia-Hercegovina beutazási feltételek

Hivatalosan személyi igazolvány is elegendő a beutazáshoz magyar állampolgároknak, amelynek az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie, de a szarajevói magyar konzuli hivatal azt javasolja, hogy a biztonság kedvéért útlevelet vigyünk magunkkal. Az útlevélnek az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie. Az útlevélnek tartalmaznia kell legalább egy üres oldalt.

Uniós állampolgárok hat hónapos időtartamon belül legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen az országban. 

Az útiokmányra nagyon vigyázzanak!

Elvesztése / eltulajdonítása esetén ideiglenes útlevelet a Szarajevói Nagykövetség konzuli hivatala állít ki, ami a horvát vagy montenegrói tengerpartra igyekvőknek jelentős kerülőt és késedelmet jelent.
Korábban elveszettnek / eltulajdonítottnak bejelentett, de a későbbiekben fellelt okmánnyal ne kíséreljék meg a határátlépést! Nem csupán jelentős időveszteséget és többletköltséget jelent, az okmányt a bosznia-hercegovinai határőrség elkobozza és a belépést megtiltja.
Hasznos a személyi igazolványon kívül útlevelüket is magukkal hozni (külön tárolva).
 A határátkelőn történő okmányellenőrzést követően, még továbbindulás előtt ellenőrizzék, hogy hiánytalanul visszakapták-e  az okmányaikat!
 

Bosznia-Hercegovina időjárás

A téli időszakban tartósan magas, egészségre ártalmas légszennyezettségi értékek mérhetők Zenica és Szarajevó kantonokban. Bosznia-Hercegovina éghajlata kontinentális: a nyarak forrók, a telek hidegek.
 

Bosznia-Hercegovina közlekedés

A rövidtartamú, azaz a hat hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén a magyar hatóság által kibocsátott, érvényes magyar vezetői engedély használható gépjárművezetésre, az abban meghatározott érvényességi idővel és gépjármű kategóriákra. Bosznia-Hercegovina hatóságai az érvényes nemzetközi jogosítványt korlátozás nélkül elfogadják.
A közlekedési szabályokat, különösen a sebességkorlátozást és a követési távolságot be kell tartani a fokozott rendőri ellenőrzések és balesetveszélyes úti körülmények miatt! Közúti baleset esetén entitásonként/kantononként változik az eljárás: általában helyszíni bírságot kell fizetni, majd a rendőrség (változó mértékű) illeték ellenében, 1-3 munkanap elteltével állít ki igazolást/jegyzőkönyvet. Egyeztessenek biztosítójukkal. Gyakori a kőomlás, földcsuszamlás az utakon, főként a heves esőzések, árvizek, olvadások idején.
 

Bosznia-Hercegovina Budapesti Nagykövetsége

1026 Budapest, Verseghy Ferenc u. 4.
Telefon: 06-1/212-0106; 212-0107
E-mail: bihambud@invitel.hu; bihambud@yahoo.com
 
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.