info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Krakkó utazás

A magyarok első számú lengyel úti célja

Lengyelország Krakkó last minute utazás, körutazás, körutak olcsó, akciós nyaralás, üdülés

Ezen az oldalon 0 szálloda közül választhat.

Szűrők
Krakkó nem tartozik a magyar turisták első számú célpontjai közé, mégis nehéz róla úgy írni, hogy ne közhelyeket pufogtasson az ember.
Ami egész Lengyelországra érvényes, ugyanaz vonatkozik Krakkóra is. Nem veti szét a pénz, nincs nagy csillogás, a vakolatok esetenként ugyanúgy mállanak, mint errefelé, de a pénzhiány valahogy kevésbé türemkedik elő. Az utcák tisztábbak, az élet kevésbé harsány, a vagyoni különbségek tompábban jelentkeznek. A kéregetők éppen olyan ritkák, mint a lesötétített ablakú, hatalmas terepjárók, melyek oly jellegzetes hozzátartozói a magyar nagyvárosok utcaképének. Helyette van egy látszólag lassabb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb tempó, ami a mindennapi élet megannyi területén jelentkezik, a sarki bolttól kezdve a kiülős éttermeken át a bevásárlóközpontokig.

A krakkóiak nemcsak lassabbak, de jobban öltözöttebbek és karcsúbbak is, mint mi vagyunk. Nem sokkal, de azért egyértelműen.
Krakkó közbiztonsága és tisztasága is Budapestéhez hasonló. A belváros többnyire tiszta, rendezett. A tömegközlekedési eszközökön érdemes a zsebesek miatt figyelni. Szerencsére a városban alig látni kéregetőt vagy kóborló macskákat, kutyákat.
Az első helyen a lengyel konyha áll. Nekem abszolút kedvencem. A magyar konyhához nagyon sok hasonló fogással lehet találkozni. A káposzta, cékla, hal, sertéshús a legnépszerűbb alapanyag a lengyel konyhában. De a levesek, saláták, sütemények is változatosak. A belvárosban szinte minden sarkon kapható "obwarzanek", a híres krakkói karika alakú perec. Kis kék pult mögül árulják nyugdíjas nénik. Négy változata van, sós, sajtos, mákos és szezámos. Ára 1,50 - 1,60 PLN, a helyiek körében is népszerű, akár reggelire, akár két étkezés között. A másik krakkói specialitás a kemencében sült "Zapiekanki", ami tulajdonképpen egy óriási félbevágott bagett alapú gombás melegszendvics. A gombás alapon kívül a feltéteket mindenki magának kérhet. A választék általában: szárított hagyma, szalámi, csirkehús, sonka, pucok vagy oscypek (híres hegyi tradicionális füstölt sajt), majonézzel vagy ketchup-pel, esetleg drakula szósszal. A Drakula szósz egy fokhagymás mártás, amit "randi vége" szósznak is szoktak hívni a helyiek.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.