info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Írország körutazás

Fedezze fel egész Írországot!

Írország körutazás olcsó akciós last minute áron

Ezen az oldalon 4 szálloda közül választhat.

Szűrők
Írország körutazás olcsó akciós last minute áron.
Hideg, szeles, esős, de ez csak a sztereotípia róla, hiszen az emberek hihetetlen kedvesek, az ételek, italok nagyon finomak, és nem is esik annyit az eső, mint ahogy azt itthonról gondolnánk

Észak-Írország tengerpartja változatos, helyenként elragadóan szép, különösen Antrim grófságban. A szárazföldön hegyek és völgyek váltakoznak, szépek magányos tavai és vadregényes folyói. A vidék gazdag történelem előtti emlékekben. Úton-útfélen megalitok tucatjai, közel 500 vaskorból származó kör alakú erődítmény, valamint a normannok emelte őrtornyok, román templomok, középkori várak romjai, nagy keresztek találhatók. A természeti szépségek, a csöndes, nyugodt, a 18. századi Angliát idéző táj mellett ezek jelentik Észak-Írország legfőbb idegenforgalmi vonzerejét.
Ír földön járni olyan, mint egy misztikus utazás. A kelták ködbe vesző nyomait keresve varázslat történik velünk, s ez aligha csodálható, hiszen errefelé tündérek, koboldok és kedves szellemek hazájában vagyunk. Az ír mitológia meséit a druidák, a Kelta papok tartották életben, s adták szájról szájra sok-sok generáción keresztül. A csodálatos legendákat, a merész hőstettekről szóló történeteket féltve őrzik már évezredek óta.

A kelta múlt ma is életre kel Írország ősi színfalai között. A homályba vesző ősi kultúra bölcsője a smaragdzöld táj, az egykori gleccservölgyek, a tengerbe szakadó sziklafalak, a zord hegyek és a közöttük megbújó fekete tavak. A történelem évszázados viharaiban kettészakadt ír szigeten egy nemzet hullt ketté. Mégis, a sok szenvedés és sorscsapás ellenére e bájos földdarabot életvidám és derűs emberek lakják. „A szív vágyának földje” - ahogy William Butler Yeats írja - a roppant jó kedélyű írek hazája, ahol minden este vidám zenétől és jókedvű emberektől zajosak a kocsmák, s ahol a legnépszerűbb ital a „fekete arany”, a Guinness, és az „élet vize”, a whiskey. De az ír hangulat nem lehet teljes a szemerkélő eső, a tejfehér, átláthatatlan köd, és a viharos szelek nélkül.
Az smaragdzöld Írország csodálatosan szép tájakat rejt. A dombos vidék széles látóteret kínáló rétjeit birkanyájak pettyezik.

Aki Írországba látogat, olthatatlan vágyat érez, hogy felkeressen néhány remek állapotban megmaradt várat, illetve kastélyt. Az ilyen látogatások alkalmával az ember időutazáson vehet részt, és a fantázia világában szárnyalva elképzelheti, milyen lehetett az élet a hatalmas és zord várakban. Természetesen mi sem hagyhattunk ki néhányat ezekből az építészeti csodákból. A Suir folyó partján áll Írország egyik leghátborzongatóbb épülete, Cahir vára. Nem véletlen, hogy számos filmes szakember választotta díszletül ezt a várat. A rendkívül jó állapotban lévő erőd a XIII. században épült, és a befolyásos Butler család tulajdonában volt egészen 1964-ig. De nagy népszerűségnek örvend a nyugati országrészben található Bunratty vára is. A XV. században épült, szintén kitűnő állapotban pompázó kastélyt eredeti bútorokkal rendezték be, így belső tere ma is ugyanolyan, mint a XVII. században itt élő bárók korában. A vár körül egy „folk parkot”, azaz skanzent hoztak létre, amely élethűen mutatja be az egykori vidéki ír életet. Mi is végigsétáltunk a korabeli kis utcácskákon, bekukucskáltunk a régi üzletekbe, az iskolába, a falu orvosának házába és a helyi fotográfus műhelyébe.

A lakóházakat itt is korabeli stílusban, korhű bútorokkal állították helyre, így könnyedén el lehet képzelni a szegényebb sorsú családok századokkal ezelőtti, olykor igencsak nehéz életét.
Az ír konyhára jellemzőek a raguk, a gazdag egytálételek. Tipikus egytálétel a sörös bárányragu, illetve a colcannon, amely az írek két kedvelt alapanyagát, a krumplit és a káposztát ötvözi. A hagymával, mogyoróhagymával, póréhagymával ízesített, tejszínnel gazdagított fogás tipikus egytálétel, amit legtöbbször főfogásként fogyasztanak, vagy húsok mellé kínálják köretnek. A raguk alapjául szolgáló hagyma a római hódításoknak köszönhetően jutott el a térségbe, azóta alakul és finomodik az ír ragu. A raguknak legtöbbször sertés vagy birka az alapja, szinte megkerülhetetlen hozzávalója a krumpli, de készülhet répával, fehérrépával, árpagyönggyel is. Az igazi ír ragu nem konyhában, hanem szabad tűzön készül. A magyar ízlésvilághoz közeli raguk mellett a különféle sertésbelsőségek és a nemes húsoktól eltérő részek felhasználása is rokon a mi konyhánkkal. Az ír reggeli szerves részét képezi a véres hurka, kedvelt a sertésláb, a pacal, és a disznótoraik is hasonlatosak a mieinkhez.

Írország italok
Ha az embert Írországban egy barátságos ír egy italra drink invitálja, akkor az sört jelent.Ha Írország, akkor Guinness. A Guinness the black stuff kesernyés, sűrű barna (fekete) - sör, amely köré valóságos legendakört szőttek az ügyes marketingesek. A fekete sörök Guinness, Murphy’s, Beamish, vörös sörök Killkenny, Smithwick’s mellett számtalan helyi főzésű sör fogy. A nők inkább a cider-t almapezsgőt isszák.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.