info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Máltai búvárkodás

Málta búvárkodási lehetőségek és búvár leírások


Málta partjait -mint tudjuk- a Földközi-tenger mossa. A búvár programok Máltán az európai minőséghez szokott utasoknak teljes mértékben megfelelő, nem fognak csalódni. Málta búvárkodás szempontjából is a legizgalmasabb európai országok közé tartozik. A barlangok és a roncsok szerelmesei egyenesen imádják Máltát. Emellett a Földközi-tengerhez képest elég gazdag itt az élővilág és kitűnő a látótávolság is. Ha tehát új búvárkalandokra vágyunk, akkor irány Málta, mert jó kis élményekben lesz részünk!

A roncsmerülés kedvelői oda lesznek majd a számos hajóért, amelyek Málta partjainak közelében fekszenek:

 • A HMS Maori egy 1941-ben víz alá került hadihajó, amely most 13-18 méter mélyen fekszik. Az egyik legizgalmasabb dolog ezzel kapcsolatban maga a vízbemenetel, ugyanis a Szent Elmo-erődnél kell bemennünk a tengerbe, méghozzá egy kávézó teraszától nem messze. Magát a roncsot nagy részben iszap fedi és a látótávolság is borzasztó, de azért van valami kis élővilág a környékén. Nem emiatt fogunk a máltai merülésekre emlékezni, az biztos.
 • Több a látnivaló a szintén 1942-ben torpedótalálat következtében elsüllyesztett Carolita uszály merülőhelynél, ami Valettához közel fekszik. Az uszály mellett több, a II. világháborúból származó kórházi ágy, tolószék és hasonló tárgy található 12-21 méter mély tengerfenéken. Ez a merülőhely még így is elsősorban kezdő búvárok számára érdekes.
 • A Blenheim bombázó szintén a II. világháborúban került a tenger fenekére Málta déli részénél. A 42 méter mélyen fekvő roncs ma már igen rossz állapotban van és túl sok halat sem látunk a környéken, de a mélységgel együtt a roncs élménye azért nem mindennapi, így nyugodtan szavazhatunk erre a merülőhelyre, ha Máltán járunk.
 • A Rozi nevű vontatóhajó 1991-ben süllyedt 36 méteres mélységbe és azóta kedvelt merülőhely lett Cirkewwa közelében. A roncsnál általában 30 méter körüli a látótávolság, így egyben is ráláthatunk a hajóra. A legtöbben a roncsot partról merülik, de ha túl zsúfolt lesz a part, akkor vannak, akik hajóval közelítenek. Érdekesség, hogy két helyen is be lehet úszni a roncsba. A merülés végén egy viszonylag gazdag élővilágú kisebb zátony mellett tarthatjuk meg a biztonsági megállót.
 • Az Um El Faroud hajón 1995-ben egy robbanás történt, amely 9 matróz halálát okozta. A robbanásban a 115m hosszú hajó annyira megsérült, hogy nem lehetett megjavítani, ugyanis gyakorlatilag kettétört a hajó – így a megmaradt roncsot kifejezetten búvárkodási célokra süllyesztették el. Most a roncs gyakorlatilag mindenkit megdöbbent hatalmas méreteivel, ugyanakkor a gyakori és erős áramlás, illetve a Máltához képes kis látótávolság miatt nem igazán élvezetes ez a merülés.
 • Karwela és Cominoland a két legújabb roncs Málta partjainál, ugyanis 2006 augusztusában süllyedtek el. A 35 méter mélységben fekvő két komphajó ma nagyon népszerű a búvárok körében, ahogy a P29 üzemanyagot szállító hajó is, amelyet mesterségesen süllyesztettek le Málta partjainál 37 méterre.
Málta környékén elsősorban a barlangok és a roncsok érdekesek, de ettől függetlenül vannak, akik hagyományosabb merülésre vágynak. Nekik ajánlunk néhány minőségi máltai merülőhelyet.
 • A barlangokon és a roncsokon kívül talán az egyik leginkább érdekes merülőhely Máltán a Crocodile Rock, ami a krokodil formájáról kapta a nevét. A merülést általában ennél a sziklánál kezdjük és utána egy 45 méterig leszakadó fal mellett nézegethetjük az elég színes élővilágot. Hasonló fal melletti merülést kínál a San Dimitri Point és Reqqa Point, ahol szintén számos halat láthatunk a skorpióhaltól kezdve a sügéreken át a polipokig. Ha sokat merülünk Máltán, akkor ez a három merülőhely közül az egyik beleférhet.
 • A partról egy kis gyaloglás árán megközelíthető Quawra Point merülőhely érdekesebb része sekély vízben, mindössze 3-9 méteren van: a szivacsoktól a tintahalakig mérsékelten mozgalmas élővilágot láthatunk ebben a mélységben. A parttól távolabb egy zátony található 3 méteren, majd a homokos-tengeri füves aljzat szépen mélyül 30 méterig. Nem egy túl izgalmas merülőhely, de ha már nagyon merülhetnékünk van, akkor nagyot nem fogunk csalódni. Legalább érezzük, hogy lebegünk.
 • A Quawra közelében található az Imperial Eagle nevű, hajóval megközelíthető víz alatti park, ahová többek között a 1938-ból származó The Royal Lady szobrot és egy Krisztus-szobrot süllyesztettek le 38 méter mélyre. A közelben viszonylag gazdag az élővilág, de a szobrok lehetnek izgalmasak.
 • A Málta déli részén található Delimara Point környékén mindig fantasztikusan jó a látótávolság – bár maga a merülőhely annyira nem izgalmas. Több kisebb üreget nézhetünk meg itt és egy hatalmas sziklát, amely mellett 25 méteres maximális mélységig úszhatunk le. Az élővilág viszonylag változatos, azonban a merülőhely elsősorban a kezdő búvárokat fogja lenyűgözni.
 • A Fessej Rock leginkább a víz feletti látvány miatt izgalmas, ugyanis a Fessej sziklatömb a tengerből magasodik ki és a mérsékelten érdekes merülés tulajdonképpen a szikla megkerüléséből áll.
 • A Cirkewwa Madonna a partról könnyedén merülhető teljesen kezdő búvárok számára is. A 2-11 méter mélység előnyeit legtöbbször a tanfolyamosok élvezik, a többieknek be kell érniük annak a tudatával, hogy legalább víz alatt vannak végre. A szikrázóan aranyszínű korallok nyújtják az egyetlen látványosságot ebben a mélységben. Innen nyugatra tartva egy 18 méteren végződő leszakadás található, ami aztán tovább mélyül 26 méterig. A merülőhely nevét részben az itt található nagyon pici bemélyedésben elhelyezett Madonna-szoborról kapta, amit az egyik helyi búvárközpont helyezett el. Az élővilág egész érdekes a merülés vége felé: láthatunk itt kisebb murénákat, skorpióhalakat és tintahalakat.

Nagyon komoly interaktív térképek, a merülőhelyekről, azok leírásairól:
- http://maltaqua.com/pages/themap/index.html
- http://www.lunadiving.com/sites.htm


FONTOSABB BÚVÁR CENTRUMOK MÁLTÁN

Két búvárbázist mindenképpen tudunk ajánlani a merüléshez.

1.) Málta leghíresebb búvárbázisa a Maltaqua, (honlapjuk: http://www.maltaqua.com/ )amely egész Európa első PADI-bázisaként nyitott meg 1970-ben. A magas színvonalú merüléseket kínáló búvárbázis másban is kiemelkedő lett: ez lett a világon az első búvárbázis , amely elnyerte a Superbrands státuszt. A bázis havonta más, tematikus programokat szervez. Ajánljuk tapasztalat és kezdő búvárok számára is, mivel az áraik normálisak, például 150 euróba kerül 6 merülés a partról.

2.) A máltai búvárbázisok között nagy névnek számít még a Paradise Bay Resort Hotel gyönyörű partján található Paradise Diving, (honlapjuk: http://www.paradisediving.com/) ahonnan 10 percnyi hajóútra van Comino és Gozo szigete. Málta legtöbb településére térítésmentesen értünk jönnek és vissza is visznek délután 5 óra körül. A bázison mindig nagy az élet és ingyenesen wi-fi is elérhető.
Egy tájékoztató jellegű ár: egy 6 merülésből álló csomag hajón 165 EUR, ami teljesen normálisnak mondható. Az intró avagy próbamerülés ára 75 euró egy napra, két merüléssel, ami nem vészes, de feltehetőleg intróra egy nem a barlangok és a roncsok a legideálisabb terep, a többi pedig kevésbé színpompás, így intrót mi nem Máltán csinálnánk.
A kezdő búvártanfolyam ára 380-385 EUR körül van, így ha tanácsolhatjuk, ne Máltán kezdjünk bele a búvárkodásba, mert azért ez sokkal olcsóbban is megoldható – akár itthon (bár ez annyira nem szórakoztató), akár Egyiptomban. De ha csak feledhetetlen merülésekre vágyunk, akkor irány Málta, mert a roncsok és a barlangok elképesztően izgalmasak és a merülések árai is rendben vannak!

BÚVÁR BÁZISOK, AZOK HONLAPJAI:
- Scubanauts, honlapjuk: http://www.maltascuba.com
- Paradise Diving Malta honlapjuk: http://www.paradisediving.com/
- Maltaqua, honlapjuk: http://www.maltaqua.com/Máltai búvárkodás
- Aquatica Diving Center, honlapja: http://www.scubadivingmalta.com/
- Deep Blue Diving Center, honlapja: http://www.divedeepblue.com/
- Subway, honlapja: http://www.subwayscuba.com/
- Corsair Diving Malta, honlapjuk: http://www.corsairdivingmalta.com/
- H2O Diving Center, honlapjuk: http://www.h2odivers.com/
- Dive Malta, honlapjuk: http://www.divemalta.com/
- New Dimension Scuba, honlapjuk: http://www.nds-malta.com/index.php
- Anchor Dive Center, honlapjuk: http://www.anchordiving.com/
- Discover Malta , honlapjuk: http://www.dmdiving.nl/
- Luna Diving Center, honlapjuk: http://www.lunadiving.com

FONTOS
Mi nem tudunk segíteni búvárkodás ügyében, a kinti idegenvezetőt kérdezzék közvetlenül érkezés után.
Jelen oldalunk tájékoztatás miatt jött létre, az egyes búvárbázisok gyakorlata a fentitől eltérhet.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.