info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Egyiptom utazás hasznos információk

A legfrissebb utazási szabályokról tájékozódjon a Konzuli Szolgálat honlapján, mindig ez a mérvadó információ: Konzuli Szolgálat honlapja
2002 óta járunk Egyiptomba, így rengeteg tudást halmoztunk fel az elmúlt közel két évtizedben.  Ezen az oldalon összeszedtünk minden hasznos információt az egyiptomi utak kapcsán, amely jól jöhet az egyiptomi nyaralás tervezésénél. Amennyiben nem talál minden, Önt érdeklő kérdésre választ, akkor írjon nekünk és szívesen segítünk bármilyen Egyiptommal kapcsolatos kérdésben, mert Egyiptomban otthon vagyunk.  Egy egyiptomi utazás főbb úticéljai: nílusi hajóút, Kairó, Taba, Dahab, Sharm el-Sheikh, Hurghada, Hurghada, El-Gouna, Makadi-öböl és Marsa Alam. Mindegyik város a Vörös-tenger partján található, kivéve Kairót. Az olcsó,akciós, last minute utazás és nyaralás Egyiptomban ma már mindenki számára elérhető.

 1. Aktuális egyiptomi beutazási szabályok 2022 (frissítve: 2022. július 15.)

  Egyiptom NYITVA van és fogad turistákat, ráadásul kifelé és hazafelé is most már 100% SZABADON jön mindenki!
  • KIFELÉ - Végre TELJESEN SZABAD a beutazás covid szempontból. Részletek a Konzuli Szolgálat weboldalán: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/egyiptom.
   • KIFELÉ minden utasnak olyan útlevél szükséges, amely a hazaérkezéstől számított legalább 6 hónapig érvényes. Ezt nagyon szigorúan veszik! Fontos, hogy a foglaláskor még nem kell megadni az útlevél adatokat, így ha Önnek még nincs kész az útlevele, úgy is foglalhat. Csak arra ügyeljen, hogy a pontos, az útlevélben majd szereplő nevet adja meg.
   • KIFELÉ vízum szükséges minden utasnak, de ezt Önnek nem kell előre intéznie. A vízum már nem ingyenes, a szokásos 25 USD/fő fizetendő kint érkezés után a reptéren a "Bank" feliratú ablaknál. FONTOS! Van olyan partnerünk, aki a helyszínen a normál ár helyett 28 EUR / fő árért kínálja a vízumot. Ön semmiképp ne dőljön be ennek, álljon be a "Bank" feliratú ablakhoz, és ott vegye meg a vízumot a normál áron! Vízum már online is igényelhető, valamint létezik több belépésre jogosító vízum is 60 USD/fő áron speciális szabályokkal, de mi ezt a "Bank" feliratú ablakos vásárlást javasoljuk, mert ez a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás. Tipp: amennyiben Ön Sharm el-Sheikhbe utazik, akkor érdemes a sínai vízumot igényelnie, amely ingyenes - de fontos, hogy ez csak 15 napig érvényes és ha Ön ezt választja, akkor nem hagyhatja el vele a sínai félszigetet. Utólag nem lehetséges normál vízumot venni, így alaposan fontolja meg ezt a döntést az országba való belépésig. 
  • HAZAFELÉ - már TELJESEN SZABAD a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok 2022 oldalunkon!
  • Utazási információt kizárólag utasaink és leendő utasaink számára nyújtunk. 

  Hasznos infók 7 percben videós formában

  Egyiptomi repülőjáratok

  JELENLEG elsősorban charterjárattal mennek az utak, valamint az EgyptAir menetrend szerinti járatával is indítunk utakat.

  1) CHARTERJÁRATOK

  • Légitársaság: FlyEgypt / Smartwings / egyéb egyiptomi légitársaság.
  • Feladható poggyász: 20-23 kg / fő, kézipoggyász: 5-8 kg / fő. A csomagok fertőtlenítésen fognak átesni több helyszínen: reptér, szálloda.
  • Fedélzeti ellátás: nincs ellátás vagy soft catering.
  • Maszk használatamind a reptéren, mind a repülőn, mind a transzferbuszban kötelező.
  • Charter járatok esetében mindig csak tervezett menetrend van, ami az adott napon belül bárhogyan változhat. 
  • Az egyiptomi charterjáratok tervezett menetrendje szinte mindig úgy alakul, hogy az adott járat 1 órával előbb száll le Budapesten, mint hogy visszaindulna az adott úticélra. Például: ha a járat 21:15-kor indul Hurghadára, akkor nagyjából 20:15-kor fog leszállni Budapesten.
  • A Smartwings járatok gyakran kora reggel érkeznek, miközben a szállodai szoba és az ellátás csak 14:00 órától él. Ekkor mi javasoljuk a korai bejelentkezést (extra költség) a szállodában intézni. Ha erre nincs lehetőség, tegyék le a csomagot ingyenesen a recepció melletti poggyászszobában, és kezdjék meg a nyaralást. 

  2) BUDAPESTI menetrend szerinti járat: EgyptAir menetrend szerinti gép. 

  • Maszkviselés a reptéren, a reptéri buszon és a repülőút teljes időtartama alatt kötelező. 
  • A járat lekérésre foglalható.
  • Tervezett menetrend: szombatonként odafelé: Budapest 15:40 - Hurghada 19:25, visszafelé: Hurghada 10:55 - Budapest 14:55. A tervezett menetrend változhat.
  • Poggyász infó: 1 db 8 kg-os kézipoggyász / fő és 1 db 23 kg-os feladható bőrönd / fő.
  • Fedélzeti ellátás: A repülőn light catering szolgáltatás elérhető.

  Lemondási feltételek

  Mi történik, ha Ön oltási igazolással utazna, de nem kapja meg időben a második oltását vagy az erről szóló igazolást? 
  Ebben az esetben nem térít sem az utazásszervező, sem a biztosító, így ebben az esetben az ÁSZF szerinti lemondás lehetséges, ami nagyon költséges. Van viszont egy áthidaló megoldás: ez esetben csináltasson egyszerűen PCR-tesztet a fentiek szerint, és ha negatív az eredménye, akkor simán utazhat oltási igazolás nélkül is! Ehhez persze időben kell cselekedni, mert a PCR-tesztre az időpontfoglalás és az eredmény megérkezése legalább 1-2 napot igénybe vesz. 

  Mi történik, ha Ön PCR-teszttel utazna, és Önnek pozitív lesz itthon a PCR-tesztje, így emiatt kell lemondania az utat?
  Erre jók a Plusz biztosításaink, amelyek 100%-ban térítenek (a) Önnek és az Önnel egy szobában lévő utazónak is 2 fős szoba esetén, vagy (b) Önnek és az Ön közeli hozzátartozóinak az adott foglaláson belül. Biztosítás részletek A biztosítási ügyintézéshez elengedhetetlen, hogy Ön azonnal megírja nekünk a (1) teszteredményt követően az eredményt és azt, hogy (2) emiatt lemondja az utat. Ha Ön nem jelzi nekünk teszteredményt és a lemondási szándékát időben, tehát legkésőbb a reptéri találkozó időpontjáig (repülőgép indulása előtt 2 órával) e-mailben hivatalosan, akkor a biztosítónál nem fog tudni eljárni. Tehát semmiképp ne csináljon olyat, hogy egyszerűen nem jelenik meg Ön vagy bármely utastársa a reptéri találkozón vagy a repülőgép indulását megelőző 2 órán belül (tehát például gépindulás előtt egy órával, vagy gépindulás után) értesít minket, mert így nem fog téríteni a biztosító.  

  Mi történik, ha Önnek nincs oltási igazolása, és itthon nem akar PCR-tesztet végeztetni, hanem a kinti reptéren - majd kint kiderül, hogy Önnek pozitív az eredménye?
  Még egyszer felhívjuk a figyelmet, hogy mi senkinek nem javasoljuk, hogy kint csináltasson PCR-tesztet, mert senki nem kint akar rájönni, hogy koronavírusos. Ha Ön mégis így dönt, és kint pozitív lesz a PCR-tesztje, akkor ez már nem minősül útlemondásnak, tehát ezzel nem tudunk mit kezdeni akkor sem, ha Ön Plusz biztosítást kötött nálunk. Az utasbiztosítás kinti része kizárólag a koronavírus betegség kezelési költségeire vonatkozik, kizárólag az eredeti nyaralás időtartamára. A koronavírus kezelés költsége például kizárólag olyan költség, ha Ön a koronavírus miatt kórházba kerülne. Az utasbiztosítás hotelköltségekre, utazáshosszabbításra, egyéb szállásra, karanténköltségekre, étkezésre és módosított hazafelé repjegyre NEM vonatkozik.  Emellett Önt feltehetően nem a hotelszobában fogják karanténba helyezni, hanem valamelyik helyi kórházban. Emellett azt is érdemes tudni, hogy amúgy még akkor se kényelmes a kinti PCR-teszt, ha az eredmény negatív, ugyanis a legtöbb esetben a PCR-teszt eredményét a szállodai szobában karanténban kell Önnek megvárnia. Összefoglalva: a mi álláspontunk, hogy Ön NE kint végezze el a PCR-tesztjét, mert akár pozitív, akár negatív, rosszul fog járni a fentiekből adódóan. Biztosítás részletek

  Mi történik, ha járattörlés van? 
  Járattörlés esetén Önnek visszajár a teljes befizetett összeg.

  Mi történik, ha más okból mondanám le az utat? 
  Utazásképtelenség esetén a Plusz biztosításaink térítenek. Egyéb okokból történő lemondás az ÁSZF szerint lehetséges, ezekre nem térít a biztosító. Részletesen ezekről az esetekről az alábbi oldalunkról olvashat: Utazási tanácsok 2022.
   

  Egyiptomi utazás további tudnivalók

  Utazás Hurghadára, majd megérkezés utáni tudósítást láthatja az alábbi videónkban.

  • Az útleveleknek szokás szerint a hazaérkezéstől számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lenniük magyar állampolgároknak.
  • A fentiek magyar állampolgárokra vonatkoznak. Más állampolgárok tájékozódjanak egyénileg a ki- és beutazás pontos feltételeiről. Külföldön élő vagy jelenleg külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is tájékozódjanak egyénileg a feltételekről.
  • Az ellátás elképzelhető, hogy korlátozottabb és/vagy a'la carte rendszerben működik, valamint a szállodák és egyes ellátások korlátozottan működnek. Most márciusi tapasztalatunk, hogy a legtöbb szállodában azonban közel hasonlóan, svédasztalosan működik az ellátás, mint ahogy azt korábban megszokhattuk - legfeljebb pincér szed nekünk. 
  • A fakultatív programok rendben mennek. Két szabály van csak: maszkot kell viselni a buszban, és maximum 15 fő lehet egy nagy buszban, de ez még kényelmes is. Mi Luxorban voltunk, de Kairó vagy a tengeri programok is ugyanúgy mennek.
  • A beutazási és járványügyi feltételekről való tájékozódás és az annak való megfelelés, az ezzel járó költségek az utas felelőssége. Ezekért sem irodánk, sem szervező partnerünk, sem a biztosító nem vállal felelősséget. Olvassa el foglalás előtt: Hivatalos egyiptomi beutazási feltételek
  • JÓ HÍR! Újra tudunk biztosítást kötni. A PLUSZ biztosításaink térítenek itthoni pozitív PCR-teszt esetén, és az összes biztosítás típus fedezi a betegség kinti kezelési költségeit. Részletek
  FONTOS! Egyiptom jelenlegi besorolását és a besorolás következményeit, valamint az összes általános utazási tanácsunkat kövesse koronavírus aloldalunkon.

  Egyiptom kinti szabályok 2022 nyarán

  Az egyiptomi turizmussal és régészettel foglalkozó minisztérium kiadta az irányelveit, amelynek a legfontosabb pontjait az alábbiakban foglaljuk össze:
  • Még mielőtt megkapjuk itthon a beszállókártyát, az alábbi formanyomtatványt kell kitölteni: Health Declaration Form
  • Az egyiptomi járatokon kötelező a maszk viselése mind a személyzet, mind az utazók részére.
  • Érkezéskor a reptéren is kötelező a maszk viselése, valamint hőkamerával megmérik az érkezők testhőmérsékletét.
  • A transzferbusz és a fakultatív programos busz is maximum 50% kapacitással működhet. 
  • A buszon kötelező a maszk viselése az utasok számára is.
  • A hotelbe érkezéskor szintén hőkamerával ellenőrzik a testhőmérsékletet.
  • Becsekkoláskor tartani kell a távolságot, és lefertőtlenítik kívülről a csomagjainkat.
  • Maximum 50% lehet egy szálloda töltöttsége.
  • Minden helyiséget fertőtlenítenek, kézfertőtlenítőket helyeznek ki a szállodán belül. Különösen odafigyelnek a légkondik tisztítására.
  • A liftekben tartani kell a távolságot.
  • A szállodában sehol nem kötelező a maszk az utasok számára!
  • Nyitva lehetnek az edzőtermek, ahol a személyzet fertőtlenít rendszeresen. A zuhanyt nem lehet használni a fitnesztermekben.
  • A jakuzzi, szauna, gőzfürdő és masszázs szolgáltatások nem elérhetők egyelőre.
  • A medencék és a strand normál módon működnek, csak a napágyak között 2 méter a távolság.
  • Az animációs programok a medencében és a strand területén csökkentett üzemmódban, de üzemelnek.
  • Esti diszkók nem lesznek a szállodákban, helyettük inkább az esti showműsorok kerülnek előtérbe.
  • Nem mi magunk szedünk majd a normál módon kikészített all inclusive kínálatból, hanem ott áll majd egy pincér, aki szed nekünk, illetve az is elképzelhető, hogy a'la carte menüről kell választanunk svédasztal helyett.
  • Az asztalok 2 méterre lesznek egymástól, 1 méter a székek között. Legfeljebb 6 ember ülhet egy asztalnál. 
  • Bátorítják az eldobható evőeszközök használatát.
  • Tilos a vízipipa! 
  • Az étterem gyerekeknek szóló részei lezárásra kerülnek egyelőre.
  • Búvárkodáshoz csak a személyzet és a búvárok lehetnek a hajón, kísérők nem. (Feltehetően itt búvárok alatt a sznorisokat is értik).
  • Javasolják, hogy saját felszerelést hozzunk.
  • A napi kihajózású hajók is maximum 50% kapacitással működhetnek. 
  • A hajón is kell 2 méter távolság az asztalok között.
  • A hajón és a sivatagi programokon is maszk viselete kötelező.
  • Megnyitnak a múzeumok és régészeti látnivalók, itt távolságtartás kötelező, és limitált azok száma, akik egyszerre ott tartózkodhatnak.
  • Egy csoport létszáma maximum 25 fő lehet a fakultatív programok során.
  • Bizonyos fakultatív programok nem mennek vagy módosított programmal indulnak, de a legtöbb program a szokott módon indul.
  • Az utcán és a boltokban, éttermekben és kávézókban szabadon létezhetünk. Kültéren sehol nem kell maszk, késő estig kint lehetünk, bazározhatunk, bárhová mehetünk. Beltéren a boltokban a legtöbb helyen elvárják a maszkot, de összesen ennyi.

  A kézikönyv teljes szövege itt található: Regulations for the Resumption of Tourism to Egypt

  Lényeges: a fentiek jelen tudásunk szerint érvényesek lesznek a közeljövőben, de ezek a szabályok változhatnak, és nem biztos, hogy mindenhol 100 százalékig tartják őket és elképzelhető, hogy a fentiek változnak. Mindenesetre fontosnak tartjuk, hogy egy körülbelüli képet kapjanak utasaink arról, hogy mi várható. 
   

  Hazaérkezés Egyiptomból

  Bemutatjuk, hogy miként zajlott a hazaérkezés Egyiptomból 2021. márciusban. Ami azóta újdonság, hogy érvényes védettségi kártyával mind a felnőttek, mind a velük utazó 18 éven aluliak mentesülnek a karantén alól itthon. Általános koronavírus tudnivalók: Utazási tanácsok 2022
  Legjobb egyiptomi last minute útjaink: Egyiptom ajánlatok
 2. Egyiptom beutazási szabályok, Útlevél, vízum

  Az útlevélnek a hazautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie. Az útlevél igényléséről itt tájékozódhat: Útlevél igénylés
  Az egyiptomi beutazáshoz vízum szükséges. A beutazó vízum egyénileg is intézhető, amely esetben azonban a vízum hiányából eredő következmények a vízummal nem rendelkező utast terhelik. Vízum ügyintézés a helyszínen az egyiptomi repülőtéren: Hurghada vízum, Sharm El-Sheikh vízum, Taba vízum. FONTOS! Van olyan partnerünk, aki a helyszínen a normál 25 USD / fő ár helyett 28 EUR / fő árért kínálja a vízumot. Ön semmiképp ne dőljön be ennek, álljon be a "Bank" feliratú ablakhoz, és ott vegye meg a vízumot a normál áron!

  Külföldi állampolgárságú utasok a beutazási szabályokkal kapcsolatban érdeklődjenek az adott konzulátuson, illetve nagykövetségen.Kérdezzék meg, hogy kell-e útlevél vízum stb.  A befogadó ország beutazási feltételeiről egyénileg kell tájékozódnia az Utasnak.
 3. Egyiptom repülőút, poggyászsúlyok, nyaralási napok

  Budapest-Egyiptom között a repülési idő 3 óra 40-50 perc.

  A budapesti indulást megelőző reptéri találkozó 2 órával a repülőgép indulása előtt van.

  A poggyászok súlyhatára légitársaságonként változó. A részletekről kérjük, érdeklődjön az irodában. Letölthető poggyász súlyok a Smartwings járatain: Poggyász súlyok és túlsúly díjak

  A repülőre felvihető poggyászok hatályos biztonsági előírásaival kapcsolatban a budapesti repülőtér weboldalán, a www.bud.hu oldalon tájékozódhatnak.
  Az összes általunk kínált repülőutat neves légitársaságokkal bonyolítják le. A nemzetközi légi közlekedésben szokásos előírások és egyezmények alapján az Utazási Iroda fenntartja az indulási hely, idő, a repülési útvonal, a közbenső leszállások, a légitársaság kiválasztása, a repülőgép típusa és a repülési terv változtatásának jogát. Az érvényes pontos indulási és érkezési időpontokat az úti okmányaik tartalmazzák.

  Bécsi indulásnál a légitársaság neve: FEG, stb.

  Technikai vagy szervezési okokból változhat a repülőgép típusa és útvonala, de meg-történhet az is, hogy a kiírt desztinációk között le kell szállnia a repülőgépnek.

  A menetrendváltozásból, késésből eredő kellemetlenségekért az utazási iroda nem vállal felelősséget. Az esetleges változásokról az ügyfeleket azonnal tájékoztatjuk.

  A charter légitársaságok menetrendjének alakulására az utazási irodának nincs ráhatása, azokat a légitársaságok maguk alakítják.

  A szigorú reptéri előírások nem teszik lehetővé, hogy reptéri kollégák a repülőtéren áthaladjon az útlevél-ellenőrzésen, tehát a tranzitváróban már nem lehet az utasokkal. Csak az indulási, vagy érkezési csarnokba kísérheti Önt.
  Az Utazási Iroda repülőgépes utazásainak első és utolsó napjai utazási napok, nem pedig nyaralási napok. Azzal sem lehet számolni, hogy az indulás a délelőtti órákban lenne, a visszautazás pedig az esti órákban. Az odautazás esti járat esetén az első éjszakába, a hazautazás reggeli járat esetén az utolsó éjszakába nyúlhat. A repülőgép indulási ideje néhány órával a tervezett időpont előtt is megváltozhat, a késések pedig egészen gyakoriak az utóbbi években, amit nemcsak a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozhatnak, hanem technikai problémák is, elsősorban a légifolyosók túltelítettsége. Az utazási iroda és a légitársaságok azon munkálkodnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben kizárják ezeket a zavaró tényezőket, de ha mégis előfordulna, hogy a repülőgép indulási ideje megváltozik, illetve késik, szíves megértésüket kérik.

  Az utasnak figyelembe kell vennie a jelentős késés, vagy menetrendváltozás előfordulásának lehetőségét az átszállások, a lakóhely-reptér transzfer megszervezésénél, a szabadságok tervezésénél és a kereskedelmi határidők betartásánál, ezen okok miatt bekövetkező kárért az Utazási Iroda nem tud felelősséget vállalni.
  A csomagokért a repülőút ideje alatt a légitársaság felelősséget vállal. Ha a poggyász megsérül, vagy elvész, a megérkezés után azonnal jelenteni kell a repülőtéren a megfelelő helyen, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel (P.I.R.), amelyre szükség lesz a légitársasággal folytatott további tárgyalások során. A kárigényt az utasnak a légitársaságnál kell benyújtania.
 4. Egyiptomi fakultatív programok, kirándulások

  • Az egyiptomi fakultatív programokra a kinti telepített idegenvezetőnél lehet jelentkezni, kivéve a búvárkodást és a tengeri programokat.
  • Az utazás során igénybe vehető fakultatív kirándulások elindítása minimális létszámhoz kötött. Amennyiben a jelentkezők létszáma nem éri el ezt a létszámot, kinti partnerirodánk, aki a programokat szervezi az indulás előtt kötbérmentesen lemondhatja az utazást. A helyi viszonyok, technikai okok (közlekedés, időjárás, stb.) miatt programok módosításának jogát kinti partnerünk fenntartja, a lebonyolításért is ők felelnek, így panasz esetén, kérjük még hazaindulás előtt keressék fel őket, vagy jelezzék a telepített idegenvezetőnek. A kirándulások befizetésekor érdeklődjön azok lemondási feltételeiről. Aznapi lemondás vagy nem megjelenés esetén a programok árát helyi partnerünknek visszatéríteni nem áll módjában.
  • helyszínen történő befizetése esetén a helyi szervező iroda közvetlenül kínálja értékesítésre a szolgáltatásait. A jelentkező (érdeklődő), tehát közvetlenül tőle vásárol, vele köt szerződést, tőle kapja valamennyi iratot, jegyet. A lemondás, módosítás, reklamáció, azaz minden jogkövetkezmény a helyi iroda feltételei szerint alakul.
  • Az utas nem köt szerződést a Dive Hard Tours-al a fakultatív programok egyikére sem, ezért az utas a helyi cégnél tájékozódhat pontosan a programokról, árakról, ezért utazási szerződésük hatálya a fakultatív programok nem terjed ki.
  • Az oldalainkon közölt árak tájékoztató jellegűek. Tehát, ha a kinti iroda más áron kínálja a programokat, akkor az Utas nem hivatkozhat arra, hogy ezen az oldalon más áron látta, a Dive Hard Tours a felelősségét ez alól kizárja. Abban az esetben ha az utas nálunk fizette be az utazását, akkor Irodánk, minden ellenszolgáltatás vagy külön díj megfizetése nélkül segítségére van a hozzá forduló Utasoknak, ekkor megadjuk a kinti helyi utazási iroda képviselőjének az elérhetőségeit.
  • Az egyiptomi partner utazási iroda fenntartja a program- ill. árváltoztatás jogát.
  • Utasaink a programokról pontos tájékoztatást a helyszínen vagy irodánkban kaphatnak. A megadott árak a túrák során felmerülő egyéb költségeket (belépők, kikötői illeték) nem tartalmazzák.
  • Felhívjuk a külföldre, elsősorban az Európán kívülre utazó magyar állampolgságú Utasok figyelmét arra, hogy tapasztalatok szerint is a világ számos országában (köztük nyugat-európai országokban is) egyes pénzváltó irodák nem szívesen, vagy egyáltalán nem fogadnak el a régi 100 US dolláros, valamint a régi 50 US dolláros bankjegyet, mivel azok könnyebben hamisíthatók, valódiságuk nehezebben ellenőrizhető. Ezért előfordul, hogy ilyen bankjegyek beváltását elhárítják, (vagy a külföldi partner nem fogadja el, amikor ilyennel akarja kifizetni a fakultatív program árát) illetve a nagyobb bankokhoz irányítják az ügyfeleket. Ezért az idegen országba érkezőknek ajánlatos kisebb címletű amerikai dollár bankjegyeket is maguknál tartani a pénzváltáshoz és a faklutatív programok fizetéséhez. Ezen kívül felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét arra is, hogy az eurót, (kivétel az 500 eurós címlet) a korábban is széles körben használt angol fonthoz és a svájci frankhoz hasonlóan, ma már Európán kívül is minden további nélkül egyre több helyen elfogadják.  Összegezve: Az utas felelőssége és kötelessége tájékozódni, arról hogy milyen pénzt és milyen érvényességű bankjegyet lehet felhasználni adott országban. Ennek elmulasztása miatti minden kártérítési felelősséget az utazási iroda kizár. 
 5. Egyiptom gyerekkedvezmény

  Gyerekkedvezmény csak akkor nyújtható, ha a gyerek két felnőttel egy szobában pótágyon lesz elhelyezve. Az 1 felnőtt + 1 gyerekkel foglalás esetében a felnőtt részvételi díja nem az akciós ár, hanem egy speciális felnőtt katalógus ár, erről érdeklődjön irodánkban.  Ha ilyen szobát rendel, akkor vagy ezzel a magasabb felnőtt katalógus árral vagy 2 felnőtt akciós árral igazoljuk vissza, mindig azzal, ami kedvezőbb az utasnak. A kalkulátor mindig az akciós árral számol, ezért az 1 felnőtt + 1 gyermek szoba esetében a visszaigazoló mailben küldjük az aktuális árat.
 6. Telefonhívás Egyiptomból

  • Hívás Magyarországra: 0036.
  • Hazatelefonálni még nyilvános fülkéből is meglehetősen drága: 1 perc kb. 15 egyiptomi font.
  • A szállodákban általában min. 3 percet számolnak fel külföldre történő telefonáláskor.
  • Mobiltelefon az országba bevihető, és többnyire működik is.
 7. Szállodákkal kapcsolatos fontos információk

  • A kategória-besorolás a szállodáknál (pl.****) nem hasonlítható az általunk megszokott standard-besoroláshoz. Kérjük, kísérjék figyelemmel irodánk értékelésben megadott jelöléseinket is!
  • Minden szálloda és panzió gondos kiválasztás után került be katalógusunkba. A kiválasztásban segítségünkre voltak külföldi partnereink, akik a helyi viszonyokra vonatkozólag megbízható ismeretekkel rendelkeznek.
  • A szállodák leírása és osztályozása az adott ország megfelelő mércéje szerint készült (a mi értékelésünk tehát nem feltétlenül esik egybe azokkal a kategóriákkal, amelyeket a vendéglátó országban használnak).
  • A szállodák besorolását az adott ország idegenforgalmi hatóságai végzik.
  • A szállodák leírásánál tájékoztatjuk utasainkat a szálloda hazai osztályozási rendszer szerinti besorolásáról is. A szállodák minősége megközelíti a nemzetközi színvonalat.
  • A szobák hangszigetelése a legtöbb esetben nem elegendő. Az élet különösen nyáron az utcán zajlik, gyakran a késő esti órákban is. Ha a szállás ezeken a forgalmas helyeken van, vagy a hotel esti zenés műsorokat tart, a zaj beszűrődhet a szobákba. Az autó- és motorbicikli forgalomra semmilyen komolyabb korlátozás nem vonatkozik. Ezekből az okokból kifolyólag előfordulhat, hogy időnként csak később sikerülhet elaludnia. A megoldás lehet a délutáni pihenő (az üzletek zárva vannak, és mindenhol nyugalom uralkodik).
  • Több üdülőterület még építés alatt áll, fejlesztik az infrastruktúrát, vagy új szállodák épülnek.
  • A megrendelt szálláshely környezetében (vagy a hotel egyes részeiben) építkezés, felújítás folyhat, amelyre a Dive Hard Toursnak nincs ráhatása, előzetes tájékoztatást arról nem kapunk.
  • A déli országok egzotikájához hozzátartoznak a rovarok is, ezért vigyen magával rovarok elleni szereket is.
  • Sharm El Sheikh minden szállodájában illetve néhány hurghadai szállodában a széliránytól függően előfordulhat, hogy zavaró a le- és felszálló repülőgépek zaja.
  Ön olyan kategóriájú szállásra jogosult, amilyet Önnek visszaigazoltak és amilyet befizetett. Sajnos, minden igyekezetünk ellenére is néha előfordul, hogy nem sikerül helyet biztosítanunk az Önök által megrendelt szállodában, még akkor sem, ha azt már jóval az utazás előtt befizették. A vendéglátó országok törvényei ugyanis megengedik, hogy nagyobb számú megrendelést vegyenek fel, mint a szálloda tényleges kapacitása. Ilyen esetben a hoteltulajdonos köteles pótszállást biztosítani, de minden esetben azonos, vagy magasabb kategóriában.
  • A szobák kiosztása mindenkor a szálloda-vezetés feladata, ezt az utazási iroda nem tudja befolyásolni.
  • Háromágyas szobának a pótággyal kiegészített kétágyas szobát minősítik. Kivételes esetekben a szobában két pótágy is elhelyezhető, ez azonban szűkíti a lakóteret. Kétágyas szoba megrendelése esetén a Dive Hard Tours nem tudja garantálni, hogy a szálloda által biztosított szobában a két ágy két különálló ágy, vagy franciaágy lesz. Az egyágyas szobák a szállodák árvaszobái; egyrészt kicsik, másrészt rossz tájolásúak és ráadásul lényegesen drágábbak a felár miatt.
  • A legtöbb szállodában a kívülről behozott ételek/italok fogyasztása nem kívánatos.
  • A nemzetközi egyezményeknek megfelelően a szobákat 12.00 óráig kell elhagyni. Az all inclusive szolgáltatások is a check-out időpontjáig vehetők igénybe. Egyénileg megállapodhatnak a recepción, rendszerint külön díj ellenében, hogy a szobát későbbi időpontban hagyják el. Az érkezés napján a beköltözés legkorábbi időpontja 14.00 óra után van. A korai érkezés, illetve késői indulás nem jogosítanak fel a szoba és az étel-ital ellátás hosszasabb használatára.
  • A repülőgép menetrendjéből fakadó esetleges késői érkezés, vagy korai indulás miatt igénybe nem vett szállodai szolgáltatások díját (tartózkodás, étkezés) a szállodák sem az utasoknak, sem az utazási irodának nem fizetik vissza. A szállodák a megrendelt szolgáltatásokat a repülőgép érkezésétől és indulásától függetlenül biztosítják. A szállás és az ahhoz kapcsolódó ellátás mereven összetartozó két szolgáltatás, amit a szállodák együtt biztosítanak.
  • Az utazás során előfordulhat, hogy a repülőgép menetrendje miatt bizonyos rész-szolgáltatások elmaradhatnak.
  • Az All Inclusive szolgáltatást nyújtó létesítményekben általában karszalagot kell viselni. Néhány szállodában az italok rendelésekor aláírást kérnek. Az All Inclusive ellátás az elutazás napján 12.00 órakor véget ér.
  Az utólagosan meghirdetett különleges ajánlatok és az utolsó pillanatban lefoglalt utazások (Last Minute) esetén csak a szálloda kategóriáját garantáljuk, és nem is mindig a katalógusban szereplő hotel kerül szóba. A szálloda nevét az ügyfél a célországba való megérkezés után tudja meg.
 8. Hivatalos nyelv Egyiptomban

  • A hivatalos nyelv az arab.
  • A nagyobb városokban és turisztikai központokban általában beszélnek angolul, franciául, olaszul és helyenként németül is.
  • Arab szótár az Utasoknak: Arab szótár
 9. Egyiptom orvosi ellátás, egészség

  • Probléma esetén a recepción keresztül hívható az orvos. Néhány szállodában a helyszínen is van orvos. A kórházak Hurghada minden szállodájából pár perc alatt elérhetők, Sharm El Sheikh-en kb. 30-45 perc alatt. A felmerülő költségeket azonnal kell fizetni a helyszínen. (A biztosító csak számla ellenében téríti meg a felmerülő költséget!)
  • A megfelelő higiéniás szabályok betartásával a legtöbb esetben elkerülhetők a diarrheás megbetegedések. Vezetékes víz és hámozatlan gyümölcs fogyasztása kifejezetten nem javasolt.
  Egyiptomban az Utasok néha hasmenésre panaszkodnak. Mi nem vagyunk orvosok, de ettől függetlenül egy-két véleményt leírunk Önöknek:
  • AntinalAz ottani orvosok az Antinal gyógyszert nem minden esetben javasolják.
  • A készítmény gyártójának a honlapja itt tekinthető meg: www.amoun.com
  • Megkérdeztünk egy itthoni gyógyszerészt, aki ezt a tájékoztatást nyújtotta:
  • Az Antinalról, gyógyszerész szemmel. :) NEM antibiotikum, hanem széles spektrumú antiszeptikum. antiszeptikum = élő szervezetet (pl. embert) fertőtlenítő szer. Széles spektrum = (erős egyszerűsítéssel) a baktériumok jelentős hányadát válogatás nélkül írtó hatása van.
  • Az Antinal, melynek rendes neve (hatóanyaga) nifuroxazide, a közhiedelemmel ellentétben nem arab, hanem francia készítmény. igen régi, és elég sok fejlett országban nem törzskönyvezett (engedélyezett) szer. Magyarországon nincs forgalomban nifuroxazid-tartalmú készítmény.
  • Mivel rendszeres szedése szinte a teljes bélflórát hosszabb időre tönkre teszi, ezért megelőzéskénti alkalmazása nem igazán szerencsés, de kevésbé káros mint ha antibiotikumot szednél csak úgy utóbbi esetben a hasznos baktériumok elpusztításán kívül ellenálló fajt is tenyésztesz, míg az Antinalhoz nem tud hozzászokni a szervezeted. röviden: megelőzéskénti szedését én nem ajánlom, s az a gyanúm, hogy 100 orvosból 99 hasonló véleményen lenne. "
  • Utána jártunk a ERCEFURYL nevű gyógyszernek is és valóban Magyarországon is ismert nifuroxazide tartalmú gyógyszer: OGYI-T-06513, ERCEFURYL 200 mg kapszula, 28 darabos, Hatóanyag: nifuroxazide, Gyártó: Chinoin/Synthélabo. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Nifuroxazidum néven hivatalos.
  • Lehet, hogy nem gyártják már? Ezt olvashatjuk a nifuroxazid-ról a Wikipedián: A nifuroxazid (INN: nifuroxazide) élénksárga kristályos por. Vízben és diklórmetánban nem, alkoholban kevéssé oldódik.
  • Bélfertőtlenítő. Fertőzés okozta hasmenés vagy colitis (vastagbélgyulladás) ellen adják. Már a székletminta-vizsgálat eredményének megérkezte előtt felírható. Gátolja a baktériumok nukleinsavainak előállítását és az energia-háztartásunk normális működését. Nem károsítja a bélflórát, nem okoz rezisztenciát.
  • Az Antinál 12 darabos ára régebben még 5 LE volt, de mára már az ára megemelkedett. Sajnos -mint minden a forradalom után- drágább lett, így a gyógyszerek ára is. Mostanában elkérnek 3 eurót egy dobozért, de ne feledjük el, hogy arab országban járunk így bármi elképzelhető, hiszen a gyógyszertárban is lehet alkudni. Arra is figyelnünk kell, hogy az Antinal létezik 24 darabos kiszerelésben is, így annak ára már egészen más is lehet.
  • nagy melegben, napon jéghideg ital fogyasztása nem ajánlott;
  • melegből, ha teheti, ne lépjen be légkondicionálóval nagyon lehűtött helyiségbe;
  • ne igyon csapvizet, ne fogyasszon jéggel hűtött üdítőitalt;
  • ne egyen meg olyat, amit nem kíván;
  • bármilyen panasszal azonnal forduljon az idegenvezetőhöz!
  Az egyiptomi gyógyszerek igen jó minőségűek és nem drágábbak, mint a hazaiak. Bátran fordulhatunk gyógyszerészhez is kisebb gondokkal. Ha elkerülhetetlen az orvos kihívása, az utazási iroda képviselőjét tájékoztassák, és ő majd intézkedik. Ne felejtsenek el számlát kérni!

  Az Antinal helyett

  Legutóbb, amikor Egyiptomban jártunk (2018.10.17.) akkor 2 különböző gyógyszertárban is azt mondták, hogy az Antinál már nem igazán hatásos a hasmenés gyógyítására, ezért ezt a két gyógyszert ajánlották, azzal, hogy a két gyógyszerből együtt szedjen be a beteg napi 3x1-et és az úgy hatásosabb, mint az Antinál: Diax és Streptoquim.
  Ez a fenti írásunk egy harmadkézből vett értesülés, ezt ne vegyék tanácsnak, csupán leírtuk, hogy mi mit hallottunk kint a gyógyszerészektől. Baj esetén forduljanak orvoshoz, hiszen itthon is ezt tennék, nem beszélve arról, hogy költségeket a biztosításuk fedezi.

  Diax

  A Diax egy bélfertőtlenítő. Ennek a gyógyszernek a hatóanyaga ugyanaz, mint az Antinálnak.

  Streptoquim

  A Streptoquim egy hasmenés elleni görcsoldó. Ez egy antibiotikum, így ezzel csak óvatosan!

  Képek a gyógyszerekről

  Egyiptom utazás DiaxTreptoquim
 10. Egyiptom busztranszfer, taxi

  • Kérjük, vegyék figyelembe, hogy helyi képviselőink nem léphetnek be a repülőtér épületébe! Érkezéskor ügynökségünk, munkatársai várják Önöket, képviselőnkkel csak a kijáratnál találkoznak. Itt tudják meg, melyik transzferbuszra kell felszállniuk, illetve a buszon megkapnak minden szükséges információt.
  • Kirándulások alkalmával az országon belüli, hosszabb útvonalakon a buszok a biztonsági előírások miatt konvojokban közlekednek, ezért alkalmanként korai indulásokkal kell számolni.
  • A taxik Egyiptomban olcsók. Hosszabb utakra ajánlatos előre megalkudni az árban.
 11. Egyiptom klíma, ruházat

  • Mivel elég nagy a hőmérséklet-ingadozás, ajánlatos pulóvert, kabátot magunkkal vinni.
  • A körutazások valamint a kirándulások alkalmával ajánlatos kényelmes cipő viselete.
  • Ne felejtsék otthon fejfedőjüket és napszemüvegüket sem!
  • A strandon fürdőcipő viselése ajánlott. A Vörös-tenger főként korallos, tehát nem homokos, mint mondjuk a Balaton.
 12. Árak, vásárlás, borravalók

  A szállodákban egy helyi sör kb. 3,- €, egy pohár helyi bor kb. 4,- €. Általában csak eurót, dollárt vagy kártyát fogadnak el. Egyiptomi vásárlás
  Szinte minden szolgáltatás után elvárják, a kirándulásoknál, körutazásoknál pedig kötelező jellegű. Kb. 20-25,- €/hét összeggel számoljanak!
 13. További fontos információk Egyiptomról

  • A múzeumokban és a síremlékekben nem szabad fényképezni és filmezni, valamint tilos a hidak, kikötők, repülőterek és katonai létesítmények fotózása is.
  • Egyes látványosságoknál a kamerák és fényképezőgépek használatáért bizonyos összeget kell fizetni (kb. 20-50,- egyiptomi font).
  • A videokamerákat a megérkezéskor a repülőtéren deklaráltatni kell a vámhivatalnál.
  • Kérjük, vegyék figyelembe, hogy Egyiptomban a péntek hivatalosan munkaszüneti nap.
  • A Ramadán időszakban bizonyos szolgáltatásokban kisebb fennakadások lehetnek. Egyiptomi ünnepek.
  Magyar Köztársaság Nagykövetsége
  29. Mohamed Mazhar Str., Zamalek, KAIRÓ
  Tel.: 00-20-2-2735-64-78,
  Ügyelet: 00-20-12-6575-198
  E-mail: mission.cai kukac kum.hu
  1 óra. Magyarország: 12.00 óra van akkor Egyiptom: 13.00 óra
  220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó, néhány esetben azonban adapter szükséges, amely a helyi üzletekben beszerezhető.
  • Egyiptom hivatalos fizetőeszköze az egyiptomi font. Nézze meg ezt az oldalunkat: Egyiptomi pénz
  • A helyi fizetőeszköz be- és kivitele 5.000,- font értékig engedélyezett. Más valutákból kivitel csak a bevitt értékig lehetséges.
  • Az utazási csekkeket és hitelkártyákat nem mindenhol fogadják el.
  Antikvitások, kagylók és korallok kivitele az országból szigorúan tilos (szúrópróbaszerű ellenőrzésekre kell számítani).
  • Egyiptomban jó a közbiztonság. Éjjel semmiféle veszélyt nem jelent, ha a fő utcán végigsétálunk.
  • A hölgyeket nem zaklatják, figyeljünk a megfelelő öltözékre, tiszteljük az ország hagyományait.
  • A szállodákban széfek állnak a vendégek rendelkezésére. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a szállodákban a szobákból eltűnt értéktárgyakért nem vállalnak felelősséget.
  • Az utcai lopás nem jellemző, sok helyen látható Tourist Police karszalagos rendőr, aki csak nagyon kicsit beszél angolul.
  • Egyiptomi helyzetről tájékoztatás illetve az ország besorolása a Külügyminisztérium honlapján:https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/egyiptom
 14. Kérdések és válaszok

  1. Azonnal lépjen kapcsolatba a Kairói Magyar Nagykövetséggel telefonon (hivatalos ügyfél fogadási időn kívül a megadott ügyeleti mobil telefonszámon) és kérje az összeköttetést a konzullal.
  2. A magyar útlevél elvesztésének / ellopásának tényét késedelem nélkül jelentse be a legközelebbi rendőrségen, ahol ezt jegyzőkönyvbe foglalják. Ez a jegyzőkönyv fontos a hazatérési úti okmány kiállításához.
  3. A konzul telefonos tájékoztatása alapján keresse fel Nagykövetségünket a kért okmányokkal együtt, (fénykép, elvesztett útlevelének másolata, vagy bármely, a magyar hatóságok által kibocsátott fényképes igazolvány, esetleg személyazonosságát igazolni hajlandó magyar útitárs).
  4. A újonnan kiállított Hazatérési úti okmánnyal fel kell keresni az Egyiptomi Belügyminisztérium ’Passport, Immigration’ osztályát, ahol az elveszett/eltűnt útlevélben eredetileg szereplő egyiptomi vízum alapján bevezetik az új okmányba – pótlólag -  az egyiptomi vízumot. E nélkül nem lehet kiutazni Egyiptomból!
  • Az egyiptomi vízum meghosszabbítása kizárólagosan az egyiptomi hatóságok döntési joga, ebben a Követségünknek nincs, és nem is lehet befolyásoló szerepe.
  • A vízum lejárati dátumát általában 2 hét (anyagi bírságtól mentes) türelmi idő követi. Ha ezen időszakon belül sem sikerült a vízum érvényességének meghosszabbítása, akkor javasolt az Egyiptomból való kiutazás.
  • Magyar állampolgárok törekedjenek mindig érvényes vízum birtokában tartózkodni Egyiptomban.
  • Bátorítsa egyiptomi barátját/ismerősét, hogy ő maga tájékozódjon a magyarországi beutazás feltételeiről – hiszen ő igényel magyar vízumot, és nem a magyar állampolgár – például a Külügyminisztérium honlapja (angol nyelvű) www.mfa.gov.hu , vagy VODAFONE Visa Appointment Center tájékoztatása alapján.
  • A beutazási célok széles skálájára irányuló vízumkérelmek specifikus beadási feltételeiről mindenre kiterjedő, pontos és naprakész tájékoztatást ad, és vízum-interjú időpontot is regisztrál a csak Egyiptomból hívható, vezetékes vonalról 0900 70678 telefonszámon elérhető VODAFONE Visa Appointment Center, tehát ezt a szolgáltatást kihasználva tájékozódhat és vízuminterjúra bejelentkezhet az egyiptomi barát / ismerős.
  A házasságkötés nagyon komoly kihatású személyes döntés – honfitársak esetében is –, és különös tekintettel arra a körülményre, ha az egyik fél külföldi (esetünkben egyiptomi) állampolgár. A személyes döntés mellett a hivatalos álláspontokat, érvényes rendelkezéseket is figyelembe kell venni és be kell tartani – úgy a házasulandóknak mint a Magyar Külképviseletnek – e nélkül ugyanis a házasság nem volna legális, következésképpen nem anyakönyvezhető.
  A házasulandók egymás, és egymás családjának, kultúrájának, szokásainak, tradícióinak, nyelvének (de legalább egy közös nyelv), valamint vallási hátterének ismerete nélkül sok nehézségre, buktatóra, csalódásra, esetleg tragédiára is bizton számíthatnak – mely hatványozott lehet, ha már közös gyermekek is születtek a házasságból.
  Egy jól sikerült, romantikus tengerparti vakáció természetesen elvezethet az anyakönyvvezetőig, de a folyamat közben a magyar fél minden kétséget kizáróan, tárgyilagos forrásokat és eszközöket – esetleg egy megbízható családi vagy baráti tanácsadó véleményét is – felhasználva:
  - győződjön meg az érzelmek őszinteségéről és zárja ki annak lehetőségét, hogy más anyagi előnyhöz jutás és/vagy Magyarországra beutazási jogalap megszerzése volna-e a valós cél egy sietős házasságkötéssel,
  - ismerje meg párja családi körét, életviszonyait, tradícióit, vallási hátterét – és próbálja beleilleszteni saját magát ebbe az összképbe,
  - győződjön meg párja egzisztenciális viszonyairól, és arról, hogy milyen elvárásai volnának a jövőben a magyar féltől a közös házasélet anyagi teherviselését illetően,
  Ha már a házasságkötés szándéka eldöntött tény lett a magyar és egyiptomi állampolgár között, akkor választani lehet a házasságkötés helyszínét illetően:

  ha Magyarországon terveznek házasságot kötni:
  • 1. az egyiptomi fél folyamodjon magyar beutazóvízumért,
  • 2. jóváhagyott magyar beutazóvízum és a magyar Anyakönyvvezető által előírt információ, okmányok benyújtása révén köthető meg a házasság;
   
  ha Egyiptomban terveznek házasságot kötni:
  1. a magyar fél tájékozódjon az Egyiptomban szokásos, különböző típusú házasságkötések gyakorlatáról,
  2. a magyar fél tájékozódjon az Egyiptomban érvényes és hatályos rendelkezésekről a külföldiek hivatalos, államilag elismert házasságkötését illetően,
  3. a magyar fél tájékozódjon arról, hogy a tervezett házasságkötésének milyen társadalmi, vallási, anyagi, családjogi és egyéb vonzatai lennének a jelenben, a közeljövőben, és közös gyermek(ek) születésekor, különös tekintettel arra, hogy ezek a hatások nemcsak Egyiptom határain belül fejtik / fejthetik ki hatásukat és utóhatásukat!
  4. a magyar fél érdeklődjön a Kairói Külképviselet Konzuli részlegénél a hatályos magyar előírásokról arra vonatkozóan, hogy milyen feltételekkel, díjszabással, okmányok bemutatását követően állítható ki a ’Házasságkötési Tanúsítvány’ (Affidavit of Eligibility to Marry), mely előfeltétele a külföldiek hivatalos, államilag elismert házasságkötésének Egyiptomban.

  Megjegyzések:
  • - egy Egyiptomban megkötött (bármilyen típusú) házasság ténye nem jelent sem előnyt, sem bárminemű kedvezményt egy esetleges magyarországi vízumkérelem benyújtásánál;
  • - a Kairói Külképviselet jelenlegi információja és friss tapasztalatai szerint: a nem hivatalos (pl. ’orfi’) házasságot kötött külföldi állampolgár házasságkötése az egyiptomi hivatalos szervek által el nem ismert, ezért ez önmagában nem jogosít egyiptomi vízum vagy tartózkodási engedély igénylésére sem!
  • - a Kairói Külképviselet jelenlegi információja és a legfrissebb egyeztető találkozói alapján: külföldi állampolgár egyiptomi állampolgárral hivatalos, államilag elismert házasságot  csakis az Egyiptomi Igazságügyi Minisztériuma égisze alatt működő, és általa kinevezett két közjegyzői hivatal valamelyikében köthet, melyek: Kairóban az Igazságügyi Minisztérium 4. emeletén, illetve Alexandriában a ’Manshia’ téri Közjegyzői Hivatalban találhatók. A hivatalos egyiptomi házasságkötési okirat arabul (csak arabul) készül. Minden más nyelven, más helyen, vagy bármilyen más szerv, vagy egyház által, vagy ügyvédi iroda vagy ügyvég által kiállított ’Házassági Szerződés’ (Marriage Contract, Official Marriage Agreement) nem számít hivatalosnak!
  • - magyar és egyiptomi állampolgár közös gyermeke automatikusan örökli – az egyiptomi szülő révén – az egyiptomi állampolgárságot, akkor is, ha a gyermeknek történetesen csak a magyar születési anyakönyvi kivonata, illetve magyar útlevele van kiállítva. Az egyiptomi szülő neve és állampolgársága szerepel a közös gyermek magyar születési anyakönyvi kivonatában.
  • - egyiptomi szülőnek joga van a saját útlevelébe bejegyeztetni gyermeké(i)t  – a jelenleg használatban lévő egyiptomi útlevelek kialakítása révén, illetve a jelenleg hatályos, hivatalos egyiptomi gyakorlat alapján. Ez a bejegyzés történhet függetlenül attól, hogy a gyermek(ek)nek más külföldi (pl. magyar állampolgársága (és útlevele) van a másik szülő révén, és arra való tekintet nélkül, hogy a másik külföldi (pl. magyar) szülő beleegyezett-e, és egyáltalán volt-e tudomása az egyiptomi szülő útlevelébe való bejegyeztetésről.
  • - magyar bíróságok családjogi,  gyermek-elhelyezési kérdésekben hozott döntéseit illetően: ha a gyermek a magyar állampolgárságú félhez kerülne, – tapasztalataink szerint – az ilyen döntéseket egyiptomi területen nem sikerül érvényesíteni, és a gyakorlatban alkalmazni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyiptomi apa beleegyezése nélkül a gyermek külföldre (Magyarországra) történő utazása nem lehetséges.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.