info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Thaiföld kiadatás

Thaiföld kiadatás | Thaiföld utazás és thaiföldi nyaralás

[BANNER-14] Thaiföld és Magyarország között nincs kiadatási egyezmény, ennek ellenére olvashatjuk a hírekben: "Thaiföld kiadta Magyarországnak a miskolci pénzszállító kifosztóját. A férfit már hazahozta az Interpol, azzal gyanúsítják, hogy 2009 szeptemberében 525 millió forintot lopott egy pénzszállító autóból a miskolci telephelyen." Akkor hogy is áll a helyzet? Általában a kiadatás elkerülése a bűnözők legfontosabb szempontja a célország kiválasztásakor. Thaiföld, Pattaya börtön Az ilyen tárgyú nemzetközi szerződések dzsungelében azonban nem könnyű kiigazodni. Európai viszonylatban például alaposan be vagyunk biztosítva különféle kiadatási szerződésekkel. Magyarország is aláírta az 1957-es többoldalú európai egyezményt, amely 47 államra vonatkozik, ebből kettő, Izrael és a Dél-Afrikai Köztársaság, nem európai ország. A 47 ország közül az egymás közötti együttműködésben az Európai Unió tagállamai az európai elfogatóparancsot alkalmazzák. Emellett számos európai országgal van kétoldalú kiadatási szerződése is a magyar államnak.

A kiadatási egyezmény hiányának következtében a magyar köztörvényes bűnözők üdülőparadicsomává vált Thaiföld. Sokan csak az elévülési idő letelte után költöznek haza, de van, aki letelepedik az országban. A börtön elől Thaiföldre menekülőket pucolósoknak hívják. A Nemzeti Nyomozó Iroda fejvadászai, vagyis a súlyos bűncselekményeket elkövető szökevények elfogására szakosodott célkörözési alosztály tagjai hosszú évekig is a bűnözők nyomában maradnak. Figyelnek minden jelre, a lebukáshoz pedig olykor a legkisebb rezdülés is elegendő, például egy sms, egy e-mail, egy üzenet vagy csomag anyunak.
Tévhit, hogy itt úgy élnek a magyar bűnözők, mint Marci Hevesen. Bár az élet is rendkívül olcsó Thaiföldön, a havi átlagkereset 50 euró (14-15 ezer forint) körül van, a magyar életszínvonalnak megfelelő körülményeket pedig 500 euróból (130-150 ezer forint) egy egész család számára fedezni lehet. A probléma az, hogy a bűnözők így akár egy életen át menekülnek, tartva attól, hogy bármelyik nap jöhetnek a rendőrök, akik kiviszik őt a reptérre, hogy itthon már várják már őt a magyar hatóságok. Kinttartózkodásunk alatt egyszer sem találkoztunk sem Phuketen, sem Pattayán Magyarországról menekült bűnözővel. Találkoztunk viszont olyan családdal, akik kiköltöztek és ott próbálnak megélni, legális üzletet nyitottak, és dolgoznak reggeltől késő éjszakáig. Õk mesélték, hogy a pucolósok kint is nagyon félnek, bujkálnak minden és mindenki elől. Nagy ívben elkerülik ezek az emberek a hazai turistákat, nem mennek olyan helyre, ahol sok a magyar, mert egyszerűen félnek. Ugyanis az is előfordul, hogy a legálisan itt lévő magyarok dobják fel honfitársaikat. Egy szó mint száz, akinek vaj van a fején, annak itt is meg kell húznia magát ugyanúgy, mintha otthon lenne. Éppen ezek miatt van, aki nem bírja, hazajön és feladja magát.
Általánosan elterjedt tévhit, hogy az ország mérete és bürokratikus rendszere miatt néha azt is nehéz kideríteni, hogy a körözött személy ott tartózkodik-e. Bár nincs kiadatási egyezmény, a thaiföldi törvények lehetővé teszik, hogy elfogják azokat, akiket köröznek. Egy legálisan kint tartózkodó honfitársunktól hallottuk, aki nem pucolós: "Én úgy tudom, hogy jönnek ki „fejvadászok", akik információkat gyűjtenek egy-egy emberről. Aztán felvilágosítják hollétéről a hatóságokat." Tőle hallottuk ezt is:"Higgyétek el, ez az a hely, ahová a világ összes szemetjét összehordta a szél."
Példaként van itt még egy hír 2011 novemberéből:"Elfogtak Thaiföldön egy 31 éves győri férfit, aki külföldre menekült, miután a bíróság négy és fél év fegyházbüntetésre ítélte - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda hétfőn. A férfi kiadatási őrizetben van. Kábítószerrel való visszaélés bűntette és garázdaság miatt szabtak ki négy év hat hónap fegyházbüntetést a férfi ellen, de a büntetés letöltését nem kezdte meg, hanem külföldre szökött. A győri férfit a thai hatóságok Koh Samui szigetén fogták el, és a magyar hatóságoknak történő átadás érdekében a szükséges intézkedéseket megtették - írták az erről szóló közleményben."

Másik példa:
2014 júliusában jelent meg a hír:

"Thaiföldön, Pran Buri tartományban a rendőrség elfogta azt a férfit, aki 2005-ben kézigránátot hajított egy család tagjaira Törökszentmiklóson. A támadásban egy ember meghalt, tizennégyen megsérültek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden a rendőrség honlapján.

R. Antalt aki 2008 óta bujkált Thaiföldön, és távollétében életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla, a Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján
fogták el a thai rendőrök."

Az origo.hu portálon jelent meg egy nagyon jól összefoglalt cikk a kint helyzetről (2012.12.05-én):
http://www.origo.hu/nagyvilag/20121205-thaifold-es-a-bunozes-helyzete.html
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.