info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Thaiföld vízum

Thaiföld vízum | Thai vízum

Thaiföldön szükséges vízum vagy nem? Jó hírünk van: 30 napot nem meghaladó, turista célú utazás esetében nem szükséges thaiföldi vízum 2011 óta. Több időre utazik? Olvasson tovább.

 

Turista vízum | Thaiföld utazás

Kezdjük tehát a jó hírrel: 2011. augusztus 11-től a 30 napot nem meghaladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól. Amennyiben az utazó nem légi határátkelőhelyen lép be Thaiföldre, csak 15 napot tartózkodhat vízummentesen az országban.

A diplomata vagy szolgálati útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak a Thaiföldi Királyság területén.

A magyar állampolgárok az erre kijelölt alábbi 23 thaiföldi határátkelőhelyen is felvehetik a 15 napot nem meghaladó turista vízumot:

1. Suvarnabhumi nemzetközi repülőtér, Bangkok
2. Chiang Mai nemzetközi repülőtér, Chiang Mai
3. Phuket nemzetközi repülőtér, Phuket
4. Hat Yai nemzetközi repülőtér Songkhla
5. U-Taphao repülőtér ( Pattaya ), Rayong
6. Mai Sai határátkelőhely (immigration checkpoint), Chiang Rai
7. Chiang Saen határátkelőhely, Chiang Rai
8. Chiang Khong határátkelőhely, Chiang Rai
9. Betong határátkelőhely, Yala
10. Sadao határátkelohely, Songkhla
11. Samui nemzetközi repülőtér, Surat Thani
12. Sukothai nemzetközi repülőtér, Tak
13. Bangkoki öböl határátkelőhely, Bangkok
14. Si Racha határátkelőhely, Chonburi
15. Mabtaput határátkelőhely, Rayong
16. Nong Khai határátkelőhely, Nong Khai
17. Samui határátkelőhely, Surat Thani
18. Phuket határátkelőhely, Phuket
19. Satun határátkelőhely, Satun
20. Krabi határátkelőhely, Krabi
21. Songkhla öböl határátkelőhely, Songkhla
22. Chiang Rai repülőtér, határátkelőhely, Chiang Rai
23. Surat Thani repülőtér, határátkelőhely, Surat Thani.

Minden utas köteles az ország elhagyását megelőzően 500 THB repülőtéri illetéket fizetni - ezt a repülőjegy díja már eleve tartalmazza -, enélkül éppúgy, mint útlevél és a belépéskor kitöltött formanyomtatvány nélkül, kilépést nem engedélyeznek.
 

Turista vízum hosszabbítása | Thaiföld nyaralás

Turisták összesen 60, vagy 90 napig lehetnek az ország területén az alábbiak szerint:
Legfeljebb 60 napos tartózkodás esetén: magyar állampolgár az érkezést követően 30 napig tartózkodhat vízummentesen Thaiföldön, majd lehetőség van a Thaiföldi Bevándorlási Hivatalban a turista vízum meghosszabbítására további 30 nappal.
Legfeljebb 90 napos tartózkodás esetén: amennyiben magyar állampolgár a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén vagy az úgynevezett e-vízum rendszeren keresztül igényel 60 napos turista vízumot, az országba történő belépést követően további 30 nappal meghosszabbítható a vízum a Thaiföldi Bevándorlási Hivatalban.
 

Vízumköteles thaiföldi utazás | Thaiföldi last minute utak

Magyar állampolgárok Magyarország, illetve más ország területéről kiindulva 30 napig tartózkodhatnak vízummentesen Thaiföldön.

2022. november 1-től a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén keresztül igényelhető az úgynevezett e-vízum, melynek keretében online kérelmezhető a thaiföldi vízum, illetve az online fizetésre is lehetőség van a kérelmezés során. Amennyiben elfogadásra kerül a vízumkérelem, egy automatikus e-mailt fog kapni ezzel kapcsolatban a kérelmező. Lehetséges, hogy a magyarországi vagy a thaiföldi repülőtéren a hatóságok fogják kérni a megerősítő e-mailt, így javasoljuk, hogy azt az utazást megelőzően nyomtassák ki.

Thaiföld E vízum

E-vízum kérelmezéssel kapcsolatos további információk: https://thaievisa.go.th

Légi úton történő belépés esetén, amennyiben megalapozott a gyanú, hogy a külföldi állampolgár vízummentességét tartós thaiföldi tartózkodásra próbálja felhasználni, az idegenrendészeti hatóság figyelmezteti a megfelelő vízum beszerzésének szükségességére.

A thaiföldi beutazás általános feltételeiről, valamint a vízumeljárás aktuális díjairól a Thaiföldi Királyság Külügyminisztériumának honlapján olvashat bővebben. Konkrét kérdésekben javasoljuk megkeresni a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségét.

A nem turista célú, illetve 30 napot meghaladó beutazások továbbra is vízumkötelesek.

Magyarországról Thaiföldre beutazó állampolgáraink vízumot a Thaiföldi Királyság budapesti Nagykövetségén igényelhetnek. A hatályos thaiföldi törvények szerint tartózkodási engedély hiányában külföldi állampolgárok 180 napon belül legfeljebb 90 napot tölthetnek Thaiföldön. A beutazásnak alapvető feltétele a belépéskor még legalább 6 hónapig érvényes magyar útlevél.

Thaiföldre történő belépéskor mindenki győződjön meg arról, hogy az útlevélkezelő elhelyezte-e a beléptető pecsétet az útlevelében, ezt ugyanis az országból való távozáskor az illetékes hatóság ellenőrzi, és beléptető pecsét hiányában az utast - annak ellenére, hogy a mulasztást a thaiföldi hatóságok követték el - idegenrendészeti őrizetbe vehetik, és bírósági eljárást követően kitoloncolhatják az országból. A beléptető pecséten szereplő dátum határozza meg, hogy az utas meddig tartózkodhat jogszerűen Thaiföldön.

A thaiföldi idegenrendészeti szervek rendkívüli szigorral járnak el a Thaiföldön nem jogszerűen tartózkodó külföldi állampolgárokkal szemben. A büntetés pénzbírság és kiutasítás lehet, a hazautazás (repülőjegy) költségeit pedig a külföldi állampolgárnak kell állnia. Fizetésképtelenség esetén a büntetést börtönben kell letölteni.

Amennyiben a külföldi állampolgár nem rendelkezik érvényes repülőjeggyel, mindaddig idegenrendészeti őrizetben marad, amíg saját maga vagy hozzátartozói megveszik számára a hazaútra szóló jegyet.

A Konzuli Szolgálat felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodásuk, vízumuk meghosszabbításakor kizárólag az illetékes thaiföldi idegenrendészeti szervekhez forduljanak (Royal Thai Immigration Bureau).

Tájékoztatjuk a Thaiföldre utazó kettős/többes állampolgárokat, hogy Nagykövetségünk csak abban az esetben járhat el segítségre szoruló többes állampolgárságú, köztük magyar állampolgárságú esetében, ha az országba történő belépésnél magyar útlevelüket használták. Ez alól nem engednek kivételt a thaiföldi hatóságok.

Felhívjuk a Thaiföldre látogató és az országban huzamosabb ideig tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét a tartós vízummal rendelkező külföldi állampolgárok tartózkodására vonatkozó, jelentősen megszigorított idegenrendészeti szabályok bevezetésére. Az új szabályrendszer még nem végleges, így javasoljuk, hogy utazásuk előtt feltétlenül érdeklődjenek a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén vagy a Thaiföldi Bevándorlási Hivatalban.

Az új szabályozás keretében arra kötelezik a tartós vízummal Thaiföldön életvitelszerűen élő külföldi állampolgárokat, hogy 90 naponta személyesen jelenjenek meg a Bevándorlási Hivatal előtt igazolva magukat. Ha pedig lakhelyet változtatnak, kötelesek 24 órán belül bejelenteni azt az illetékes rendőrkapitányság felé. Ha több, mint 24 órára másik tartományba utaznak, akkor a külföldi állampolgárok kötelesek a helyi Bevándorlási Hivatal felé bejelenteni távol tartózkodásukat 24 órán belül megnevezve az új tartózkodási helyet, majd pedig hazatérésüket követően ismét 48 órán belül. A késedelmi díj 1.600 THB (kb. 16.000 HUF) / fő. Ezek az ún. TM28 és TM30-as nyomtatványok, amelyek elérhetőek az érintett hivatalokban, valamint internetes oldalaikon.

Thaiföldi vízumokra és tartózkodási engedélyekre vonatkozó naprakész és hivatalos tájékoztatást itt találhatnak: www.thaiembassy.org/budapest/en/home; https://consular.mfa.go.th/th/page/cate-7393-general-information?menu=5d68c88b15e39c160c0081e0 valamint https://www.mfa.go.th/en/page/general-information?menu=5d5bd3cb15e39c306002a99c

Thaiföld kiskorúak beutazása

Thaiföld nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

További naprakész információ angolul: https://www.airportthai.co.th/en/children-traveling-without-parents/

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.