info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Válassza ki utazását!

  1. Módosítom
  2. éjszaka
    Módosítom
  3. Módosítom
Sajnáljuk, de jelenleg nincs ide utazási ajánlat.
Válasszon másik utazást!
images/galeria/q/2022/a-spitzbergak-a-jegvilag-norveg-korutazasok-utazas-norvegia-1.jpg

A Spitzbergák - A Jégvilág Norvégia last minute utazás olcsó akciós nyaralás üdülés

Körutazás információk

Repülővel, menetrend szerinti járattal egyszerű, tiszta szálláshelyen, kétágyas szobákban, közös fürdőszobával reggeli

1. Az Északi sarkvidék (Arktisz) természetföldrajzának és a sarkkutató expedíciók történetének bemutatása, Cholnoky Jenő (1870-1950) A Jégvilág c. és a Spitzbergák földrajzi képe c. munkái alapján.
2. A Svalbardról (Spitzbergák) induló, a szigetvilágot érintő sarkkutató expedíciók történetének feltárása.
3. A Svalbard természetföldrajzi viszonyainak tanulmányozása.
4. Fridjof Nansen (1861-1930) és Roald Amundsen (1872-1928) életének és az Arktiszon tett felfedezőútjainak részletes bemutatása.
5. Az 1872-1874. évi osztrák–magyar északi sarki expedíció, valamint a Ferenc József-föld felfedezése történetének bemutatása.
6. A pomorok- és az orosz északi sarki expedíciók történetének bemutatása.
7. A Svalbardon élő rénszarvasok, sarki rókák – és jószerencse esetén - jegesmedvék életének bemutatása, megörökítése. Vegyen részt az élő természetfilmben!

Kis létszámú csoport!

A programok sorrendje változhat! 

Körutazás leírása

1. nap: Budapest - Oslo

Találkozás Liszt Ferenc repülőtéren délelőtt 10:15-kor. Elrepülés Oslo- ba déli 12:00-kor. Megérkezés a norvég fővárosba 14:10-kor. Utazás különbusszal belvárosi szállodánkba (…ahol a Fram Expedíció lezárulása után Fridjof Nansen és legénysége is megpihent!). Bejelentkezés után városnézés a belvárosban. (A rendelkezésre álló időtől függően fakultatív látogatási lehetőség a Fram Múzeumban, az „Északi sarkkutatás Mekkájában” Belépő és taxi költség: 120 + 100 NOK) Éj Osloban. Tervezett szállás: Bestwestern Karl Johann Hotel ***

2. nap: Oslo - Svalbard, Spitzbergák,A Jégvilág

Ismerkedés az Északi- és Déli pólus meghódításában is kulcsszerepet játszó kutatóhajó történetével, Fridjof Nansen és Roald Amundsen életével. Felkészülés a 61.000 km2 területű jeges szigetvilág általános természetföldrajzából dr. Cholnoky Jenő A Jégvilág c. és a Spitzbergák földrajzi képe c munkái alapján. Az előttünk álló napok programjának áttekintése. Menetrend szerint elrepülés Longyearbyen-be, reggel 09:55-kor. Svalbard-ra érkezés 14:00 órakor, majd rövid transzfer a szállásunkra. 16:00 órától séta, környezetünk felfedezése, a svalbardi hőmérséklet megtapasztalása. 5 éj Longyearbyen mellett. Tervezett szállás: Coal Miners Cabins

3. nap: Longyearbyen 78 15’

Reggeli után utazás kisbusszal a Sysselmann (norvég kormányzó) hivatalához, majd a Global Seed Vault (nemzetközi vetőmag génbank) épületeihez. (Fotózás kívülről). Az acél jegesmedve szobor fotózása a nyári, ideiglenes kikötőnél, majd elköszönés sofőrünktől a Svalbard Múzeumnál. (Programunkat innen gyalog folytatjuk.) A múzeum rendkívül gazdag anyagának megtekintése, rövid heverészéssel az óriás ablakú olvasóterem fókabőr párnáin – térkép és könyv-vásárlási lehetőséggel. Látogatás az UNIS (Sarkvidéki Egyetem) épületszárnyaiban, helyi kísérő irányításával. (Figyelem! Ez a programpont esetleges, az egyetem napi rendezvényeinek, fogadó kapacitásainak függvénye.) Rövid szabadidő és ebéd lehetőség a város főutcáján. Látogatás a Spitsbergen Airship Múzeumban – az innen az Északi sarkra induló expedíciók anyagának megismerése. (Nils Adolf Erik Nordenskiöld 1858/1861/1864. évi Spitzbergák expedíciói; Fridjof Nansen utazásai a Spitzbergákon; Roald Amundsen és Umberto Nobile tartózkodásai a Spitzbergákon; A Norge 1926. évi repülése a Spitzbergákról – az Északi sarkon át Alaszkába.) Séta Földünk legészakibb városának középületeinél, fotózással a világ legészakabbi postájánál, iskolájánál, tornaterménél, foci pályájánál, orvosi rendelőjénél, művelődési központjánál és üzleteinél. Bevásárlás - majd az időjárástól és erőnlétünktől függően – visszatérés a szálláshelyünkre. Rövid felkészítés a szánhúzó kutyákról és kutyaszán tudnivalókról.

4. nap: Eszkimó módon élni...

Reggeli után rövid utazás a kennelekhez. Ruházatunk, felszereléseink összeállítása. (Az öltözetet és felszereléseket helyi kísérőink biztosítják.) A 6-7 órás, kutyaszán túra útvonalának, körülményeinek ismertetése.10:00 órakor indulás a hómezőkre. Ismerkedés az eszkimó életmód alapjaival (Nansen és Amundsen is az eszkimók között készültek fel emberfeletti vállalkozásaikra) – a jég és hómezők néma világának gyakorlati megtapasztalása. Úti-célunk a Scott Turner jégbarlang . A kanyonszerű, többrétegű falakkal határolt barlang egy jég alatti kanyon, amit az ezeréves jégben vágtak a nyári hetek folyamán itt alázúduló időszakos „folyók”. Vezetett séta a jégkanyon mélyén – majd visszaülés szánjainkra. Késő délutántól szabadprogram és pihenő.

5. nap: A hó- és jégmezők világa

A mai napon 2 program közül választhatnak utasaink: 1. Motoros-szánnal a Tempelfjorden vidékére (70 km) vagy 2. Motoros szánnal a keleti partvidékre, a jegesmedvék birodalmába (140 km) Figyelem! A motoros szánokat vezető résztvevőknek érvényes gépjárművezető engedéllyel kell rendelkezniük, ezt maguknál kell tartaniuk. 1. Reggeli a szálláson. Rövid utazás a szánközpontba. Ruházatunk, felszereléseink összeállítása. (Az öltözetet és felszereléseket helyi kísérőink biztosítják.) A kb. 5 órás, 70 km hosszúságú motoros szántúra útvonalának, körülményeinek ismertetése. Utazás az Advendalen-völgyében, a Helvetiadalen állandóan szeles vidékére. Útközben a „porcukorba burkolózott” 900 m feletti hegyek fotózása. Rövid pihenő a Sassenfjorden fjord partján, néhány jég-formálta alakzat és jelenség beazonosítása. Expedíciós ebéd a Tempelfjorden fjord partján, a szemközti Templet plató nagyszerű látványával. Néhány szó Svalbard emlőseiről, rénszarvas és szerencsés esetben sarki róka megfigyeléssel. Délutáni visszaindulás szállásunkra. vagy 2. Reggeli után rövid utazás a szánközpontba. Ruházatunk, felszereléseink összeállítása. (Az öltözetet és felszereléseket helyi kísérőink biztosítják.) A 10 órás, 180 km hosszúságú motoros szántúra útvonalának, körülményeinek ismertetése.8:30-kor elindulás a keleti partvidékre.A keleti partok vizeit nem melegíti az Észak-atlanti áramlat, így ott hízik a legvastagabbra a jég. A partvonal a jegesmedvék birodalma. Az egész napos utazás során fotószünetek és rövid pihenők a legszebb pontokon, kutatással a fehér óriásmedvék után. Ismerkedés az 1872–1874. évi osztrák–magyar északi sarki expedíció, valamint a Ferenc József-föld felfedezésének történetével. A Zichy-föld szigeteinek bemutatása. Expedíciós ebéd 13:00 óra körül. A Svalbard élővilágának áttekintése. Visszaúton fényképszünetek a legszebb panoráma pontokon.

6. nap: Jeges fjordok lehelete

9:00 órakor Indulás egész napos hajózásunkra Pyramiden-be, az 5 – vagy 6 lakosú orosz bányavárosba. Hajózás a Sassenfjorden fjord, majd a Billefjorden fagyos vizein. Útközben ismertető a legfontosabb orosz Arktisz expedíciókról: Styepan Oszipovics Makarov admirális munkássága és az SS Yermak jégtörő 1899. évi útja a Spitzbergák északi vizein; Az Orosz Birodalmi Haditengerészet jégtörői – a Taymir és Vaygacs jégtörők utazásai; Eduard Gustav von Toll 1900-1901. évi északi sarki expedíciója; Georgij Jakovlevics Sedov expedíciója a Novaja Zemlján; Borisz Andrejevics Vilkickij 1913. évi felfedező útja a Szevernaja Zemlján. Sült (bálna)hús piknik a fedélzeten, jégsalátával, forró italokkal.Megérkezés után séta a városban helyi orosz vezetőnk segítségével, melegedéssel a város egyetlen, de igen jó választékú kocsmájában. Whisky, vodka és rum kóstolgatási lehetőség. (Figyelem! A kikötés a jégviszonyok függvénye. Ha a jégpáncél túlzottan vastag - a hajó nem közelítheti meg Pyramiden kikötőjét.)Visszahajózás Longyearbyenbe a koraesti órákban. Közös búcsúvacsora.

7. nap:Longyearbyen - Oslo

Délelőtti pihenő vagy séta és vásárlás Longyearbyenben. Elrepülés Osloba 14:50-kor. Visszaérkezés a norvég fővárosba 19:00 órakor. Reptér melletti szállásunk elfoglalása. Éj Osloban. Tervezett szállás: Comfort hotel Runway

8. nap: Oslo - Budapest

Korai reggeli, nagyon rövid transzfer a repülőtérre. Elrepülés Budapestre 09:10-kor. Megérkezés a Liszt Ferenc repülőtérre délelőtt 11:30 órakor. A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

Programok

Motoros szánozás (70 km, itthon fizetendő): kb. 82 000 Ft/fő. A motoros szánozások során, ha baleset történik a szánokkal, 7000 NOK fizetendő önrészként.
Figyelem! A motoros szánokat vezető résztvevőknek érvényes gépjárművezető engedéllyel kell rendelkezniük, ezt maguknál kell tartaniuk!

További információk

Tervezett menetrend (változhat)
Oda út: Budapest - Oslo 12:30 -15:00 Oslo -Longyearbyen 08:00 -12:10
Haza út: Longyearbyen - Oslo 14:25 - 18:30 Oslo - Budapest 09:30 -11:50

A programon való részvételhez szükséges fizikai állapot és erőnlét A fakultatív napi programok mindegyike végrehajtható - minden átlagos egészségű és erőnlétű résztvevő által. Különösen 65 feletti életkor esetén fontos azonban, hogy a jelentkező rendszeresen mozog-e. Például a hótalpas gyalogtúránk szintkülönbsége kb. 500 m. Ez minden sétához, hegyi szabadtéri programhoz szokott résztvevőnek egyszerű feladat. Azok számára azonban, akik ezt megelőzően sohasem túráztak , nem jártak szabad természetben, vagy hétköznapjaik során egyáltalán nem mozognak, sportolnak, nehéz, teljesíthetetlen feladat.
Egyéb információk a programmal kapcsolatban
1. Longyearbyen-ben meglepően jó élelmiszer választékú szupermarket működik, sőt jó-néhány étterem is található. (Az élelmiszer árak alacsonyabbak, mint Norvégiában!)
2. Repülő menetrend: Az Oslo - Longyearbyen járatokon szabad helyek száma korlátozott. Így az utazás időpontja néhány napot módosulhat (a rendelkezésre álló repjegyek függvényében).
3. Az előlegfizetési- és fizetési feltételek a megszokottnál szigorúbbak.
4. Hőmérséklet és öltözet: Az Észak-atlanti áramlásnak köszönhetően a hőmérséklet 20C-val magasabb az ezen a szélességen (78É) vártnál. Áprilisban a hőmérséklet -15 és -5 C között váltakozik.
Biztosítások
Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,2% Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben: Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés. Minden egyéb esetben az önrész: 20%

További információk 2

Az út idegenvezetője Gőgös Norbert
Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára. Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem. Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence. Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete. Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig. Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól - Szamarkandig. Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái. Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka. Három kislány boldog édesapja.

Ismerje meg a Spitzbergákat!

Az alapár tartalmazza

- a repülőjegyeket illetékkel (melynek értéke: kb. 295 000 Ft)7 éjszakai szállást vendégházakban
- kétágyas szobákban
- reggelis ellátássala szolgáltatásokat a program szerinta speciális ruházatota helyszíni közlekedésta magyar nyelvű idegenvezetést

Az alapár nem tartalmazza

- az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,2%

Egyéb költségek

Egyágyas felár385 000 FtFakultatív kirándulásokBBP utasbiztosítás (EUB Biztosító) Nívó: 590 Ft/fő/nap Top: 790 Ft/fő/nap Top Extra: 1.090 Ft/fő/nap
Norvégia, Norvég körutazások

Éves átlaghőmérséklet

Időjárás a mai napon és 6 napos előrejelzés

Norvégia, Norvég körutazások
2023.09.28 - 2023.10.04

Csütörtök

közepes eső

7°C

éjszaka: 8°C

déli szél 2 km/h

páratartalom: 97%

Víz hőmérséklet

13°C

Péntek

borús égbolt

10°C

éjszaka: 5°C

dél-délnyugati szél 1.1 km/h

páratartalom: 76%

Víz hőmérséklet

13°C

Szombat

enyhe eső

7°C

éjszaka: 3°C

dél-délnyugati szél 1.1 km/h

páratartalom: 81%

Víz hőmérséklet

13°C

Vasárnap

szórványos felhőzet

8°C

éjszaka: 3°C

nyugat-északnyugati szél 0.6 km/h

páratartalom: 59%

Víz hőmérséklet

13°C

Hétfő

erős felhőzet

9°C

éjszaka: 5°C

nyugati szél 0.6 km/h

páratartalom: 59%

Víz hőmérséklet

13°C

Kedd

erős felhőzet

8°C

éjszaka: 4°C

délkeleti szél 0.7 km/h

páratartalom: 62%

Víz hőmérséklet

13°C

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.