Krakkó és Dél - Lengyelország körutazás

Utazás azonosító:27934

Az egyik legolcsóbb utazás illetékkel

Sajnos nincs ajánlat!
Utazás módja
Indulási hely
Éjszakák
Ellátás
Sajnáljuk, de jelenleg nincs ide utazás.
Válasszon másik ajánlatból!

Krakkó és Dél - Lengyelország Lengyelország körutazás last minute utazás olcsó akciós nyaralás üdülés

Körutazás információk

Utazás 50 fős autóbusszal, szállás 3* hotelben és panzióban reggelis ellátással.

Körutazás leírása

1. nap A Magas-Tátra és a Dunajec természeti szépségei

Indulás reggel 7:00 órakor Budapestről, a Blaha Lujza térről. A határ átlépése Parassapusztánál, majd utazás a Zólyom –Besztercebánya – Poprád – Kézsmárk útvonalon, a Magas-Tátra déli előterébe. Vezetés a festői úton, majd pihenő és rövid fényképezés Kézsmárk óvárosában: Az 1688-ban épült evangélikus fatemplom (UNESCO világörökségi védelem alatt áll), az Új templom (Thököly sírja), majd a Milleniumra (1896) felújított főtér, Városháza és a Thököly vár megtekintése kívülről. Utazás a lengyel határra, közben a több mint 300 éven át Lengyelországnak elzálogosított 13 szepességi város - (Szepes)Béla, Durand (Durelsdorf), Felka (Fülka), Igló (Neudorf), Leibic, Mateóc (Matsdorf), Ménhárd (Meneharddorf), Poprád (Deutschendorf), Ruszkin (Rysdorf), (Szepes)Olaszi (Wallendorf), (Szepes)Szombat (Georgenberg), (Szepes)Váralja (Kirchdorf), Sztrázsa (Michelsdorf) – históriájának rövid áttekintése. Lengyelországba érkezés Nedecnél, majd továbbutazás a Pieninek Nemzeti Parkba. Rövid ismerkedés gorál tutajosainkkal, majd beszállás speciális „csónakjainkba”. Tutajozás a Kárpátok talán legkülönlegesebb szorosában, kb. 2 órán át. A lélegzetelállító sziklák és szirtek fényképezése. A Három Korona- csúcs (982 m) beazonosítása. Partraszállás Szczawnica falujánál. Rövid pihenő után továbbutazás Zakopanéba. Bejelentkezés belvárosi hotelünkbe, vacsora – majd fakultatív esti séta és vásárlási lehetőség a Krupovkyn, a „Lengyel-Tátra főutcáján”.
Szállás: Pensjonat Telimenta ***

2. nap Zakopane és a Lengyel-Tátra

Délelőtti pihenő Zakopanében vagy fakultatív kora reggeli indulás a festői Magas-Tátra Nemzeti Parkba. Utazás lanovkán a Kasprowy csúcsára. A 2.000 m magas csúcsról számos kijelölt túraútvonal vezet a környező éles gerincekre és hátakra, egyedi kilátást nyújtva a Lengyel-Tátra vonulataira. A nagy magasság ellenére a kiépített utak könnyen járhatók. Délutáni látogatás a zakopanei Fatimai Mária Templomban. A gorálok (lengyel hegylakók) 1981-ben közadakozásból építették fel a templomot, amit a II. János Pál Pápa ellen elkövetett májusi merénylet után – a Szentagya felépülésére ajánlottak fel. Belvárosi séta a Krupówkin, a sajtpiacon, majd siklóval feljutás a város magaslatára, a Gubałówka hegyre. (1.123 m). Zakopane és a Lengyel-Tátra panorámáinak fotózása.
Szállás: Pensjonat Telimenta ***

3. nap Wieliczka és Krakkó magyar meséi

Kora reggeli elutazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Wieliczka Sóbányához. Ismerkedés a sóbánya labirintusával, múzeumával, különleges szobrászati remekeivel és IV. Béla leánya, Kinga hercegnő életével, a róla szóló mesékkel. Délutáni elutazás Krakkóba, Lengyelország történelmi fővárosába. Útközben a megannyi magyar-lengyel dinasztikus kapcsolat és közös múlt felidézése. (Szent László, Nagy Lajos, I. Ulászló királyok magyarországi és lengyelországi tettei-legendái.) Hogyan lett Báthori István fejedelem Lengyelország királya? Hogyan verte ki Sobieski János lengyel király a törököt Párkányból és Esztergomból? Kik voltak a reformkori bújtatott lengyelek? Miért harcolt annyi lengyel az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc alatt Magyarországon? csak néhány a kifogyhatatlan, de újra és újra megdiskurálható, közös magyar-lengyel kérdéskörből. Magyar – lengyel diskurálás a buszon.Megérkezés után az UNESCO világörökségi védelem alatt álló vár, a Wawel megtekintése: Koronázási Katedrális, Királyi Palota. Séta a Királyi úton a Főtérre (Rynek Glówny). Nyitva tartástól függően látogatás az egyedi szépségű Mária-templomban, a Jagello Egyetemen, a Flórián toronynál, majd a Barbakán bástyánál. Esti szabadprogram és vásárlási lehetőség a Sukiennice (Posztócsarnok) térségében.
Szállás: Hotel Kazimierz ***

4. nap A pálosok küldetése

Reggeli indulás Czestochowába, a Pálos-rend székhelyére. A buszon ismertető IV. Béla (1235-1270) lengyel házasságpolitikájáról, Esztergomi Boldog Özséb (1200-1270) koráról, valamint az egyetlen magyar szerzetesrend, a Pálos-rend megalapításának körülményeiről. Oppelni László nádor élete- és a Pálosok 1382-ben történt Czestochowába költözése igaz meséinek felelevenítése. Megérkezés Lengyelország spirituális szívéhez, a Jasna Górán álló erődített kolostorvároshoz. A csodálatos épületegyüttes közös bejárása, majd rövid szabadidő. Miért menekültek, menekülhettek a lengyelek 1939-ben, a II. világháború kirobbanásakor Magyarországra? Ki is volt Wladyslaw Sikorski – mi is volt a Honi Hadsereg? Hová tűntek a magyar pálosok? – további magyar – lengyel diskurálás a buszon, a már említett kifogyhatatlan közös emléktárból. Esti szabadprogram Krakkóban.
Szállás: Hotel Kazimierz ***

5. nap Hazaúton

Hazaindulás reggeli után. A lengyel határ átlépése után fényképezés Árva váránál. Történetek a néhai, a középkorban szinte lakatlan Árva vármegye múltjából, az itt élt nemesi családokról. Kora délutáni érkezés Besztercebányára. Néhány szó a felvidéki bányavárosok hajdani aranyáról, ezüstjéről – és aranykoráról. Gyalogos városnézés a Garam menti aranyvárosban: Bethlen Gábor koronázó háza, Thurzó-ház, Püspöki Palota, Mátyás-ház, Városi torony, Városháza, Német Templom. Folyamatos utazás, 3 óránkénti rövid pihenőkkel. Megérkezés Budapestre az esti órákban.

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

További információk

Belépők
1./ Dunajeci tutajozás
2./Kasprowy felvonó
3./ Gubalowka felvonó
4./ Városnézés helyi idegenvezetővel Krakkóban
5./Wawel Koronázó Katedrális
6./ Wawel állami szobák
7./ Wieliczka sóbánya
8./ Czestochowa kegytemplom – pálos vezetéssel

Utazás idegenvezetője

Az út idegenvezetője Bodó Péter.
"Környezetvédelmi szakmérnök, utazásszervező, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Bugát Pál Egyesületének vezetője vagyok. Lengyelországban először gyermekkoromban jártam - talán az első külföldi utazásom volt a szüleimmel - meghatározó élmény volt számomra már akkor is. Más természeti környezet más emberi mentalitások. akkor még a nyelvet nem ismerve is meglehetett érezni, a lengyel emberek szeretetét, ragaszkodását hozzánk Magyarokhoz. Az életem olyan szerencsésen alakult, hogy az 1970-es évek legvégén egyetemi tanulmányaimat Lengyelországban kezdhettem, így az országot, az embereket közelebbről is volt lehetőségem megismerni. A történelmi mondást, - Polak Węgier dwa bratanki... (A Lengyel Magyar két jó barát...) - valóban a saját bőrömön érezhettem.
Ez az ország tele van csodákkal: történelmi, műemléki, építészeti, gasztronómiai, emberi és országaink kapcsolódásainak csodáival. Napjainkban egyre több honfitársuk látogat el Lengyelországba, bár az úticéljuk leggyakrabban Dél-Lengyelország (Krakkó, Zakopane), de ez egy igazán nagy ország, ami végtelen látnivalót kínál az előbb említetteken területeken kívül is.Természetesen, eddigi életem során több földrész, több országában megfordultam már, de a lengyelországi kötődésem okán kialakult hobbim, feladatom, hogy a meglevő ismerteimet, tapasztalataimat megoszthassam honfitársainkkal, hogy legyen lehetőségük megkóstolni a lengyel épített és kulturális örökséget, a lengyel gondolkodásmód és nem utolsó sorban a lengyel konyhát is. Kedvenc városom: Krakkó.
Hobbim: Az utazás, zene, a lengyel nyelv és megmutatni másoknak, hogy miért szép az adott utazás célterülete, mennyiben tér el az ottani társadalom a miénktől.Két felnőtt fiúgyermek édesapja vagyok."

Ismerje meg Krakkót!

Helyi besorolása Utazási iroda hazai besorolása

Időjárás a mai napon és 5 napos előrejelzés Lengyelország Krakkó

CsütörtökMaerős felhőzeterős felhőzet-1 °C
éjszaka: -1 °Cdélnyugati szél 0 km/hpáratartalom: 63 %légnyomás: 1009 hPa
Víz hőmérsékletvíz hőmérséklet0 °C
Péntek2019.12.13borús égboltborús égbolt3 °C
éjszaka: 1 °Ckelet-délkeleti szél 0.8 km/hpáratartalom: 88 %légnyomás: 994 hPa
Víz hőmérsékletvíz hőmérséklet0 °C
Szombat2019.12.14borús égboltborús égbolt3 °C
éjszaka: 3 °Cdél-délnyugati szél 0.5 km/hpáratartalom: 78 %légnyomás: 1002 hPa
Víz hőmérsékletvíz hőmérséklet0 °C
Vasárnap2019.12.15borús égboltborús égbolt6 °C
éjszaka: 6 °Cdél-délnyugati szél 0.9 km/hpáratartalom: 69 %légnyomás: 1013 hPa
Víz hőmérsékletvíz hőmérséklet0 °C
Hétfő2019.12.16borús égboltborús égbolt6 °C
éjszaka: 3 °Cdél-délkeleti szél 0.2 km/hpáratartalom: 72 %légnyomás: 1021 hPa
Víz hőmérsékletvíz hőmérséklet0 °C
Kedd2019.12.17szórványos felhőzetszórványos felhőzet6 °C
éjszaka: 5 °Cdél-délkeleti szél 0.3 km/hpáratartalom: 79 %légnyomás: 1016 hPa
Víz hőmérsékletvíz hőmérséklet0 °C
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Utazást keres?
TIPP: Használja az utazáskeresőnket, ha ott nem találja, kérjen ajánlatot!
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.