Krakkó és Dél - Lengyelország körutazás

Utazás azonosító:27934
Utazás fotó

Az egyik legolcsóbb utazás illetékkel

Sajnos nincs ajánlat!
Utazás módja
Indulási hely
Éjszakák (utazással együtt)
Ellátás
Sajnáljuk, de jelenleg nincs ide utazás.
Válasszon másik ajánlatból!

Krakkó és Dél - Lengyelország Lengyelország körutazás last minute utazás olcsó akciós nyaralás üdülés

Körutazás információk

Utazás 50 fős autóbusszal, szállás 3* hotelben és panzióban reggelis ellátással.

Körutazás leírása

1. nap A Magas-Tátra és a Dunajec természeti szépségei

Indulás reggel 7:00 órakor Budapestről, a Blaha Lujza térről. A határ átlépése Parassapusztánál, majd utazás a Zólyom –Besztercebánya – Poprád – Kézsmárk útvonalon, a Magas-Tátra déli előterébe. Vezetés a festői úton, majd pihenő és rövid fényképezés Kézsmárk óvárosában: Az 1688-ban épült evangélikus fatemplom (UNESCO világörökségi védelem alatt áll), az Új templom (Thököly sírja), majd a Milleniumra (1896) felújított főtér, Városháza és a Thököly vár megtekintése kívülről. Utazás a lengyel határra, közben a több mint 300 éven át Lengyelországnak elzálogosított 13 szepességi város - (Szepes)Béla, Durand (Durelsdorf), Felka (Fülka), Igló (Neudorf), Leibic, Mateóc (Matsdorf), Ménhárd (Meneharddorf), Poprád (Deutschendorf), Ruszkin (Rysdorf), (Szepes)Olaszi (Wallendorf), (Szepes)Szombat (Georgenberg), (Szepes)Váralja (Kirchdorf), Sztrázsa (Michelsdorf) – históriájának rövid áttekintése. Lengyelországba érkezés Nedecnél, majd továbbutazás a Pieninek Nemzeti Parkba. Rövid ismerkedés gorál tutajosainkkal, majd beszállás speciális „csónakjainkba”. Tutajozás a Kárpátok talán legkülönlegesebb szorosában, kb. 2 órán át. A lélegzetelállító sziklák és szirtek fényképezése. A Három Korona- csúcs (982 m) beazonosítása. Partraszállás Szczawnica falujánál. Rövid pihenő után továbbutazás Zakopanéba. Bejelentkezés belvárosi hotelünkbe, vacsora – majd fakultatív esti séta és vásárlási lehetőség a Krupovkyn, a „Lengyel-Tátra főutcáján”.
Szállás: Pensjonat Telimenta ***

2. nap Zakopane és a Lengyel-Tátra

Délelőtti pihenő Zakopanében vagy fakultatív kora reggeli indulás a festői Magas-Tátra Nemzeti Parkba. Utazás lanovkán a Kasprowy csúcsára. A 2.000 m magas csúcsról számos kijelölt túraútvonal vezet a környező éles gerincekre és hátakra, egyedi kilátást nyújtva a Lengyel-Tátra vonulataira. A nagy magasság ellenére a kiépített utak könnyen járhatók. Délutáni látogatás a zakopanei Fatimai Mária Templomban. A gorálok (lengyel hegylakók) 1981-ben közadakozásból építették fel a templomot, amit a II. János Pál Pápa ellen elkövetett májusi merénylet után – a Szentagya felépülésére ajánlottak fel. Belvárosi séta a Krupówkin, a sajtpiacon, majd siklóval feljutás a város magaslatára, a Gubałówka hegyre. (1.123 m). Zakopane és a Lengyel-Tátra panorámáinak fotózása.
Szállás: Pensjonat Telimenta ***

3. nap Wieliczka és Krakkó magyar meséi

Kora reggeli elutazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Wieliczka Sóbányához. Ismerkedés a sóbánya labirintusával, múzeumával, különleges szobrászati remekeivel és IV. Béla leánya, Kinga hercegnő életével, a róla szóló mesékkel. Délutáni elutazás Krakkóba, Lengyelország történelmi fővárosába. Útközben a megannyi magyar-lengyel dinasztikus kapcsolat és közös múlt felidézése. (Szent László, Nagy Lajos, I. Ulászló királyok magyarországi és lengyelországi tettei-legendái.) Hogyan lett Báthori István fejedelem Lengyelország királya? Hogyan verte ki Sobieski János lengyel király a törököt Párkányból és Esztergomból? Kik voltak a reformkori bújtatott lengyelek? Miért harcolt annyi lengyel az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc alatt Magyarországon? csak néhány a kifogyhatatlan, de újra és újra megdiskurálható, közös magyar-lengyel kérdéskörből. Magyar – lengyel diskurálás a buszon.Megérkezés után az UNESCO világörökségi védelem alatt álló vár, a Wawel megtekintése: Koronázási Katedrális, Királyi Palota. Séta a Királyi úton a Főtérre (Rynek Glówny). Nyitva tartástól függően látogatás az egyedi szépségű Mária-templomban, a Jagello Egyetemen, a Flórián toronynál, majd a Barbakán bástyánál. Esti szabadprogram és vásárlási lehetőség a Sukiennice (Posztócsarnok) térségében.
Szállás: Hotel Kazimierz ***

4. nap A pálosok küldetése

Reggeli indulás Czestochowába, a Pálos-rend székhelyére. A buszon ismertető IV. Béla (1235-1270) lengyel házasságpolitikájáról, Esztergomi Boldog Özséb (1200-1270) koráról, valamint az egyetlen magyar szerzetesrend, a Pálos-rend megalapításának körülményeiről. Oppelni László nádor élete- és a Pálosok 1382-ben történt Czestochowába költözése igaz meséinek felelevenítése. Megérkezés Lengyelország spirituális szívéhez, a Jasna Górán álló erődített kolostorvároshoz. A csodálatos épületegyüttes közös bejárása, majd rövid szabadidő. Miért menekültek, menekülhettek a lengyelek 1939-ben, a II. világháború kirobbanásakor Magyarországra? Ki is volt Wladyslaw Sikorski – mi is volt a Honi Hadsereg? Hová tűntek a magyar pálosok? – további magyar – lengyel diskurálás a buszon, a már említett kifogyhatatlan közös emléktárból. Esti szabadprogram Krakkóban.
Szállás: Hotel Kazimierz ***

5. nap Hazaúton

Hazaindulás reggeli után. A lengyel határ átlépése után fényképezés Árva váránál. Történetek a néhai, a középkorban szinte lakatlan Árva vármegye múltjából, az itt élt nemesi családokról. Kora délutáni érkezés Besztercebányára. Néhány szó a felvidéki bányavárosok hajdani aranyáról, ezüstjéről – és aranykoráról. Gyalogos városnézés a Garam menti aranyvárosban: Bethlen Gábor koronázó háza, Thurzó-ház, Püspöki Palota, Mátyás-ház, Városi torony, Városháza, Német Templom. Folyamatos utazás, 3 óránkénti rövid pihenőkkel. Megérkezés Budapestre az esti órákban.

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

További információk

Belépők
1./ Dunajeci tutajozás
2./Kasprowy felvonó
3./ Gubalowka felvonó
4./ Városnézés helyi idegenvezetővel Krakkóban
5./Wawel Koronázó Katedrális
6./ Wawel állami szobák
7./ Wieliczka sóbánya
8./ Czestochowa kegytemplom – pálos vezetéssel

Utazás idegenvezetője

Az út idegenvezetője Bodó Péter.
"Környezetvédelmi szakmérnök, utazásszervező, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Bugát Pál Egyesületének vezetője vagyok. Lengyelországban először gyermekkoromban jártam - talán az első külföldi utazásom volt a szüleimmel - meghatározó élmény volt számomra már akkor is. Más természeti környezet más emberi mentalitások. akkor még a nyelvet nem ismerve is meglehetett érezni, a lengyel emberek szeretetét, ragaszkodását hozzánk Magyarokhoz. Az életem olyan szerencsésen alakult, hogy az 1970-es évek legvégén egyetemi tanulmányaimat Lengyelországban kezdhettem, így az országot, az embereket közelebbről is volt lehetőségem megismerni. A történelmi mondást, - Polak Węgier dwa bratanki... (A Lengyel Magyar két jó barát...) - valóban a saját bőrömön érezhettem.
Ez az ország tele van csodákkal: történelmi, műemléki, építészeti, gasztronómiai, emberi és országaink kapcsolódásainak csodáival. Napjainkban egyre több honfitársuk látogat el Lengyelországba, bár az úticéljuk leggyakrabban Dél-Lengyelország (Krakkó, Zakopane), de ez egy igazán nagy ország, ami végtelen látnivalót kínál az előbb említetteken területeken kívül is.Természetesen, eddigi életem során több földrész, több országában megfordultam már, de a lengyelországi kötődésem okán kialakult hobbim, feladatom, hogy a meglevő ismerteimet, tapasztalataimat megoszthassam honfitársainkkal, hogy legyen lehetőségük megkóstolni a lengyel épített és kulturális örökséget, a lengyel gondolkodásmód és nem utolsó sorban a lengyel konyhát is. Kedvenc városom: Krakkó.
Hobbim: Az utazás, zene, a lengyel nyelv és megmutatni másoknak, hogy miért szép az adott utazás célterülete, mennyiben tér el az ottani társadalom a miénktől.Két felnőtt fiúgyermek édesapja vagyok."

Ismerje meg Krakkót!

Helyi besorolása Utazási iroda hazai besorolása

Időjárás a mai napon és 5 napos előrejelzés Lengyelország Krakkó

HétfőMakevés felhőkevés felhő1 °C
éjszaka: 1 °Cnyugati szél 0.5 km/hpáratartalom: 68 %légnyomás: 1018 hPa
Víz hőmérsékletvíz hőmérséklet0 °C
Kedd2020.01.28enyhe esőenyhe eső4 °C
éjszaka: 2 °Cdéli szél 0.4 km/hpáratartalom: 64 %légnyomás: 1005 hPa
Víz hőmérsékletvíz hőmérséklet0 °C
Szerda2020.01.29enyhe havazásenyhe havazás2 °C
éjszaka: 1 °Cnyugat-délnyugati szél 2.4 km/hpáratartalom: 74 %légnyomás: 1004 hPa
Víz hőmérsékletvíz hőmérséklet0 °C
Csütörtök2020.01.30havazáshavazás1 °C
éjszaka: 1 °Cnyugati szél 2.1 km/hpáratartalom: 91 %légnyomás: 1016 hPa
Víz hőmérsékletvíz hőmérséklet0 °C
Péntek2020.01.31közepes esőközepes eső3 °C
éjszaka: 5 °Cnyugat-délnyugati szél 0.9 km/hpáratartalom: 64 %légnyomás: 1012 hPa
Víz hőmérsékletvíz hőmérséklet0 °C
Szombat2020.02.01borús égboltborús égbolt7 °C
éjszaka: 6 °Cdélnyugati szél 0.7 km/hpáratartalom: 84 %légnyomás: 1015 hPa
Víz hőmérsékletvíz hőmérséklet0 °C
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Utazást keres?
TIPP: Használja az utazáskeresőnket, ha ott nem találja, kérjen ajánlatot!
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.