info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Válassza ki utazását!

  1. Módosítom
  2. éjszaka
    Módosítom
  3. Módosítom
Sajnáljuk, de jelenleg nincs ide utazási ajánlat.
Válasszon másik utazást!
images/galeria/q/2020/kenya-tajai-es-vadvilaga-szafari-kenyai-korutazas-utazas-kenya-1.jpg

Kenya Tájai és Vadvilága Szafari Kenya körutazás last minute utazás olcsó akciós nyaralás üdülés

Körutazás információk

Utazás menetrend szerinti járatokon, a helyszíneken 6 személyes, terepjáró minibuszokkal. Elhelyezés helyi 3*-os szállodák, lodge-ok és szafari bázisok 2 ágyas szobáiban teljes ellátással (reggeli, ebéd és vacsora).

Miért ez az út?
1. Egyedi, egyszeri és nem megismétlődő alkalom.

2. A program Teleki Sámuel híres 1887/88 évi Kelet-Afrika expedíciójá nak egy szakaszát rekonstruálja a mai közlekedési és kényelmi viszonyok figyelembe vételével, ám a természeti szépségek és kulturális különlegességeket tekintve kompromisszumok nélkül.

3. Az emlékutazás tudományos tanácsadója Dr. Lerner János, az 1987-1988. évi Magyar Tudományos Afrika-expedíció fő szervezője, aki nem csak a program összeállításában segédkezett, de az indulásig több, a Teleki Expedíció t taglaló népszerű cikket is közzétesz.

4. Az emlékutazás szakmai vezetője Lerner Balázs, Dr. Lerner fia, aki egyetemi évei alatt a kelet-afrikai népcsoportok néprajzát kutatta, illetve számos alkalommal járt, dolgozott a térségben.

5. Az emlékutazás végigjárja Kenya legismertebb nemzeti parkjait (Mt. Kenya Nemzeti Park; Nakuru-tó Nemzeti Park; Masai Mara Nemzeti Rezervátum; Amboseli Nemzeti Park; Kelet Tsavo Nemzeti Park), s részvételi díjunk az összes helyszíni költséget tartalmazza.

6. Az utazás Teleki Sámuel expedíciójának újra élése mellett kitér minden jelentősebb magyar Kelet-Afrika utazó (Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán, Sáska László), munkásságára is.

7. Az emlékutazás fontos szerepet szán a XIX. századi, klasszikus szafari körülmények megtapasztalásának : 4 alkalommal tartózkodnak a résztvevők szafari sátortáborban, az afrikai égbolt csillagai alatt, tábortűzzel - a szavanna éjszakai hangjainak fürkészésével.

Kis létszámú csoport, max. 16 fő! UNESCO világörökségi helyszín, természeti látnivalók, magyar idegenvezetés.

2021-es dátum és ár tájékoztató jellegű! Várható véglegesítés: 2020. ősz.

Körutazás leírása

1. nap: Eljutás Kenyába a XIX. században

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren és elrepülés Nairobiba, isztambuli átszállással. Útközben a Teleki Expedíció (1887-1888) logisztikai teljesítményének áttekintése, némi összehasonlítással – miért is tartott a XIX. században hónapokig az eljutás Európából – Kenyába (XIX.századi nevén British East Africa).
Éj a repülőn.

2. nap: Nairobi; Kelet-Afrika valaha

Megérkezés Nairobi repterére a hajnali órákban. Utazás a hotelbe, szobáink elfoglalása, majd rövid pihenő.Reggeli után látogatás a David Sheldrick Alapítvány Elefánt Árvaházában. Útközben néhány szó a ma 4,5 millió lakosú kenyai főváros (Nairobi jelentése: A hűs víz helye) 1899. évi megalapításáról, az Uganda vasút (Uganda Railway) építéséről és az 1963-ig tartó brit protektorátus időszakáról. Közös látogatás az elefánt árvaházban, ismertetővel a kenyai nemzeti parkok létrehozásáról és a Sheldrick házaspár szerepéről. Rövid utazás Langata-ba, a brit Melville házaspár által alapított Zsiráf Menedék Parkba (Giraffe Centre), majd a Távol Afrikától c. film által világhírűvé vált dán írónő, Karen Blixen ma múzeumként működő, egykori házában. A Kelet-afrikai vadon jelenlegi helyzetének összehasonlítása, a valaha volt, XIX. századi állapotokkal. Délutáni pihenő a hotelben.
Éj Nairobiban.

3. nap: Teleki Sámuel expedíciójának históriája

Reggeli után utazás az Aberdare- és a Kenya-hegységek között elterülő Ol Pejeta Conservancy vadvédelmi területre. A 360 km2 területű park az egyetlen kenyai helyszín, ahol csimpánzokat láthatunk, s egyben itt él Kelet-Afrika legnagyobb fekete orrszarvú állománya is. Az utazás közben a Teleki expedíció útvonalának„beazonosítása” a terepen,illetve a felfedezőút teljes útvonalának végigkövetése a korabeli feljegyzések és az útvonalat rögzítő térképek alapján. Orrszarvú és csimpánzmegfigyelés, fotózás, első gyakorlati szafaritapasztalataink megszerzése. „A legjobb időpont egy fa elültetéséhez 20 évvel ezelőtt volt. A második legjobb időpont: ma és most.” Brit szólás Kelet-Afrikából.
Szállásunk elfoglalása a Naro Moru River Lodge-ban. Éj a Kenya-hegy lábánál

4. nap: Teleki Sámuel léptei nyomán a Kenya-hegyre

Kiadós reggeli, majd felszereléseink és piknik ebédjeink összeállítása. Rövid utazás után egész napos túránk megkezdése Kenya legmagasabb- és a fekete kontinens második legmagasabb hegye, az 5.199 m magas Kenya-hegység Teleki-völgyéhez. A hegy körül élő népcsoportok által szent helyként tisztelt hegyóriás egyhatalmas rétegvulkán, amit az utolsó jégkorszak irdatlan gleccseri több, egymás melletti csúcs-csoporttá„daraboltak. ” Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló hegyen számos szigorúan védett endemikus növényfaj él, itt szinte minden lépésnél ritkaságokat láthatunk. Egész napos túránk névadónk nyomait követi, betekintéssel Teleki gróf, a hegyen átélt élményeibe. Néhány szó a későbbi, Telekit követőfelfedezőkről és Sir Halford John Mackinder 1899- évi, első sikeres csúcsmászásáról.
Figyelem! A túra hosszát és távolságát a csoport általános erőnlétéhez igazítjuk. Ha erőnk engedi, feljutunk egészen a Telekiről elnevezett menedékházig, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Kenya-hegy csúcsaira és a Teleki völgyre.
Koraesti visszaérkezés szállásunkra. Éj a Kenya-hegy lábánál.

5. nap: A Baringó-tó madárvilága; Magyar Tudományos Afrika-expedíció

Reggel indulás a madárvilágáról híres Baringó-tóhoz. A Nagy Hasadékvölgy kenyai szakaszának északi térségében, 970 m tengerszint feletti magasságban fekvő édesvizű tónál több mint 470 féle madarat regisztráltak a kutatók. Négylábú lakói közül legtöbbször a nílusi krokodilok és a vízilovak pillanthatók meg. Menet közben az1987-1988. évi Magyar Tudományos Afrika-expedíció célkitűzéseinek és eredményeinek vázlatos áttekintése.Ebéd a Soi Safari Lodge-ban, majd hajókirándulás a Baringói-tavon.Rövid látogatás a tó délkeleti partvidékén élő njemps (ilchanus) népességű falvak egyikében,áttekintéssel néhány jelentősebb kenyai népcsoportról. Kora esti visszaérkezés szafari táborunkba.
Éj a Soi Safari Lodgeban.

6. nap: Utazás a Nakuru-tóhoz; rinocérosz ABC

Reggeli után utazás a Bogoria-tóhoz. Madárles, jó-szerencse esetén tengernyi rózsaszín flamingóval. Utunk folytatása az 1.700 m magasságban lévő, 188 km2 méretű Nakuru-tó Nemzeti Parkba. A park közepén lévő,állandóan változó méretű sós tó (soda lake) és a körülötte lévő ligetes szavannák a madarak mellett hüllőiről(óriáskígyók) és orrszarvúiról híres. A keskenyszájú rinocéroszok állománya 30-40 egyed, míg szélesszájú rinókból, több mint 70 legelészik a kitaposott utakhoz közeli galériaerdőkben. (Bízzunk abban, hogy ilyen ígéretes számok mellett legalább 2-3 egyedet bizonyosan megpillantunk.) Szafari közben ebédünk eltöltése.A Flamingo-hegy kilátójáról, majd vadmegfigyelés napnyugtáig.
Éj a Nakuru-tó szafari bázison, sátorban.

7. nap: A fenséges Masai Mara

Reggeli után utazás a tanzániai határvidékre, az Európában leginkább ismert, valaha harcias, maszájok legelőin és földjein át. Látogatás egy maszáj településen, ismerkedés a mai Kenyában és Tanzániában már több mint 6 millió lelket számláló pásztornép múltbéli – és mai életmódjával. Kései szafari ebéd a Mara Osero szafari táborban felkészítés” a 25.000 km2 méretű Mara-Serengeti ökoszisztéma földrajzi határairól,a nagy állatvándorlás csodájáról, évi ciklikusságáról. Belépés délután a Masai Mara Nemzeti Rezervátumba, a két országra kiterjedő, hatalmas ökoszisztéma „kenyai nyúlványába”. Az óriási számú prédaállatnak köszönhetően (1,3 millió gnú; 500 ezer Thomson-gazella; 200 ezer zebra) ez Kelet-Afrika nagymacskákban (oroszlán, leopárd, gepárd) egyik leggazdagabb vidéke. A Mara napjainkra fogalommá vált: a Big 5 (oroszlán, leopárd, afrikai elefánt, kaffer bivaly és rinocérosz) szafarik „Mekkája”. Big 5 szafari napnyugtáig.
Éj a Masai Marában, sátorban.

8. nap: Big 5 szafari; Kenya nagymacskái

Kora reggeltől Big 5 szafari. A szabad természetben nem garantálható az állatkertek nagymacska„felhozatala”, de mai délelőttünk a kenyai oroszlánok, leopárdok és gepárdok prédaállatai – és az őket vadászó macskák egymásra utaltságának, együttélésének megtapasztalásáról szól. Délután látogatás egy maszáj faluba. Történetek a letűnt időkről, amikor a pásztorok még „napi kapcsolatban” éltek a csordáikat dézsmáló oroszlánokkal. Délután újabb szafari.
Éj Masai Marában, sátorban.

9. nap: Nairobi a modern kelet-afrikai metropolisz

Reggeli után utazás Nairobiba, Kenya fővárosába. A Teleki expedíció idején még nem létező település a hideg vizű Nairobi folyóról kapta nevét (a maszáj Enkare Nairobi kifejezés jelentése: hűvös víz). Helyét az Uganda vasút építése idején a brit hatóságok 1899-ben jelölték ki. Az első években vasúti raktárként és indiai munkásszállásként működött – majd 1907-ben emelték Brit Kelet-Afrika fővárosává (Ekkor már közel15.000 polgára volt.) A metropolisz mai lakossága több mint 4,5 millió fő, belvárosában felhőkarcolókkal és kínai léptékű közlekedéssel. Néhány adat ismertetése a városban működő fontosabb világcégekről és a közelmúlt kínai fejlesztéseiről. Megérkezés után informatív buszos városnézés, majd kései ebéd a nagyhírű Carnivore Étteremben. Délutáni pihenő a szállodánkban.
Éj Nairobiban.

10. nap: A Kilimandzsáró olvadó hava; Amboseli Nemzeti Park

Reggel indulás a tanzániai határvidékre, a Kilimandzsáró lábánál fekvő Amboseli Nemzeti Parkba.Útközben ismertető Afrika legmagasabb hegyéről, a 3 vulkáni kúpból felépülő (Kibo, Mawenzi, Shira) 5.895 m magas Kilimandzsáróról, illetve arról, hogyan és milyen magasra jutott Teleki Sámuel, rendkívüli mászási kísérlete során. Néhány szó Hans Meyer sikeres csúcsmászásáról, illetve az időkről, amikor a terület még Deutsch-Ostafrika (Német-Kelet Afrika) része volt. Megérkezés az elefántjairól és csodálatos, a Kilimandzsáróra nyíló panorámáiról is világhírű Amboseli Nemzeti Parkba. Afféle XIX. századi piknik ebéd a Sentrim Szafari Táborban, majd szafari az elefántos területeken, napnyugtáig. Vacsora, majd utána fakultatív eszmefuttatási lehetőség a hóhatár- és egyben a globális klímaváltozásról.
Éj az Amboseli Sentrim Szafari Táborban.

11. nap: A Tsavo Man-Eaters (A tsavoi emberevők) szavannáin

Reggeli indulás az országnyi méretű (13.747 km2) Kelet Tsavo Nemzeti Parkba. A park bolygónk egyik legnagyobb területű nemzeti parkja, igazi Big 5 (5 Nagy) menedékhely. Csoportkép készítés a főkapunál,majd szafarink megkezdése, nagyvad fotózás. Ismerkedés a Kenya-Uganda Vasút építése során (1898-99) hírhedtté vált tsavoi emberevő oroszlánok rémtörténetével, az őket leterítő John Henry Patterson alezredeséletével – és az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos által forgatott, a témát feldolgozó Ragadozók c. filmsztorijával. (The Ghost and the Darkness) Piknik a déli órákban, majd délutáni nagyvad megfigyelés, fotószafari.
Éj a Kelet Tsavo Nemzeti Parkban (oroszlánbiztos kőházban).

12. nap: Híres magyar Kelet-Afrikai utazók; Irány Mombasa

Reggeli szafari, majd utazás az Indiai-óceán partjára, a XIX. századi fővárosba, Mombasába. A ma 1,5milliós város évszázadokon át a Szuahili-part egyik legfontosabb kikötője és kulturális központja volt.Története visszanyúlik az ősi Kilwa Szultánság korára, de uralták a portugálok is. A portugál világot az Ománi Szultánság évszázadai követték, egészen a britek berendezkedéséig. A Mombasa-szigeten a portugálok által felépített Forte Jesus de Mombaça UNESCO világörökségi kincs, az óváros utcái valamelyest ma is őrzik a különböző kultúrák hatásait, az itt jártak emlékeit. Útközben néhány szó a legfontosabb magyar Kelet-Afrika utazókról (Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán, Sáska László),munkásságukról és legismertebb műveikről. Mombasába érkezés, a Forte Jesus és az óváros megtekintése –majd utazásunk befejezése, Teleki nyomán. (Teleki Sámuel expedíciója is itt ért véget 1888. október 24-én. A magyar főúr innen utazott Zanzibár szigetére, hogy 2 hónapot pihenjen. Mi két napot pihenünk Mombasa északi óceánpartján.) Késő délutáni bejelentkezés óceánparti resortunkba. Közös vacsora. A Teleki expedíció – és emlékutazásunk értékelése, beszélgetési lehetőséggel, amíg kedvünk kitart.
Éj a Voyager Beach Hotelben.

13. nap: Pihenő

Egész napos pihenés az óceánparton, fakultatív kirándulások vagy búvárkodás.
Éj a Voyager Beach Hotelben.

14. nap: Hazautazás

Hajnali transzfer a reptérre. Elrepülés Isztambulba hajnali tervezetten érkezés. Átszállással hazaérkezés a Liszt Ferenc reptérre az esti órákban.

UNESCO Világörökségi helyszínek: Kenya-hegység, Forte Jesus de Mombaça (Jézus erőd).

További információk

Tervezett menetrend (változhat)

Budapest - Isztambul 13:55 - 16:55 TK 1034 / kb. 2 óra
Isztambul - Nairobi 20:05 - 02:55 TK 607 / kb. 6 óra 50 perc

Mombasa - Isztambul 04:50 - 11:55 TK 574 / kb. 7 óra
Isztambul - Budapest 18:10 - 19:10 TK 1037 / kb. 2 óra

Igény esetén Business osztályú helyek foglalhatók.
FONTOS!
A légitársaság végzi a csoport ültetését a járatokra. Minden esetben kérjük, hogy az ülőhelyre vonatkozó egyéni kéréseiket (ablak, folyosó, stb.) legyenek szívesek a check-in pultnál jelezni.

Javasolt olvasmányok

- Ludwig von Höhnel: A Rudolf és Stefánia tavakhoz, Teleki Sámuel gróf felfedező útja Kelet-Afrika egyenlítői vidékein 1887-1888-ban https://mek.oszk.hu/17200/17264/pdf/
- Cholnoky Béla: Gróf Teleki Sámuel útja Kelet-Afrikában
- Széchenyi Zsigmond: Csui, Afrikai tábortüzek, Denaturált Afrika
- Fekete István: Kittenberger Kálmán élete
- E.Hemingway: A Kilimandzsáró hava

Javasolt filmek

- Távol Afrikától (Out of Africa)
- Ragadozók (The Ghost and the Darkness)
- Vadonvilág - Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában
- Teleki Sámuel nyomában (1-6 rész, MTV Natura)
- A vásottkalapos úr ( Kittenberger Kálmán élete, MTV Natura)

Utazás idegenvezetője

Az út idegenvezetője Lerner Balázs, és tudományos szaktanácsadó: Dr. Lerner János.
Lerner Balázs 1978-ban született Budapesten. Biológiát, kulturális antropológiát, afrikanisztikát és őstörténetet tanult, Kelet-Afrika utolsó vadász-gyűjtögetői, a hadzák között végzett antropológiai terepmunkát. Gyerekkora óta barlangászik, számos hazai barlang feltárásában vett részt, nemzetközi barlangi búvár expedíciók tagjaként járt Bosznia-Hercegovinában és a Yucatán-félszigeten. A Spektrum TV szinkrondramaturgjaként, majd szerkesztőjeként több száz tudományos ismeretterjesztő film magyar változatának elkészítése fűződik a nevéhez. Az utóbbi időben maga is természetfilmek és expedíciós filmek készítésével foglalkozik, forgatott a Vörös-tenger szudáni zátonyain és a kaukázusi Krubera-Voronya barlangban is. Budapest Inferno: A Molnár János-barlang titka című filmje 2017-ben elnyerte a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nagydíját. Szabadidejében szívesen vezet téli túrákat és téli hegyi kirándulásokat.

Az alapár tartalmazza

- nemzetközi repülőjegyet illetékkel (melynek értéke kb. 310 000 Ft)helyszíni közlekedésta megadott programokatmagyar nyelvű idegenvezetést12 éjszakai szállást
- helyi szállodák
- lodge-ok és szafari bázisok kétágyas szobáibanteljes ellátás (reggeli,ebéd és vacsora)

Az alapár nem tartalmazza

- borravalók115 USD/főútlemondási biztosítás 2,2 % vagy választható COVID-19 fedezettel 4%vízum ügyintézés (helyszínen fizetendő)kb. 60 USD

Egyéb költségek

- BBP biztosításegyágyas felár187 000 Ft

Időjárás a mai napon és 6 napos előrejelzés

Kenya, Kenyai körút utazás
2023.12.05 - 2023.12.11

Kedd

enyhe eső

24°C

éjszaka: 17°C

kelet-északkeleti szél 1.6 km/h

páratartalom: 49%

Víz hőmérséklet

0°C

Szerda

enyhe eső

24°C

éjszaka: 17°C

kelet-északkeleti szél 1.6 km/h

páratartalom: 51%

Víz hőmérséklet

0°C

Csütörtök

tiszta égbolt

25°C

éjszaka: 16°C

kelet-északkeleti szél 1.7 km/h

páratartalom: 42%

Víz hőmérséklet

0°C

Péntek

enyhe eső

24°C

éjszaka: 17°C

kelet-északkeleti szél 1.6 km/h

páratartalom: 48%

Víz hőmérséklet

0°C

Szombat

enyhe eső

22°C

éjszaka: 17°C

kelet-északkeleti szél 1.3 km/h

páratartalom: 60%

Víz hőmérséklet

0°C

Vasárnap

enyhe eső

22°C

éjszaka: 16°C

kelet-északkeleti szél 1.6 km/h

páratartalom: 61%

Víz hőmérséklet

0°C

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.