info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Gradac utazás

Gazdag történelem, gyönyörű partok

Horvátország Gradac last minute utazás olcsó akciós üdülés nyaralás

Ezen az oldalon 0 szálloda közül választhat.

Szűrők
Gradac utazás. Horvátország last minute olcsó akciós üdülés nyaralás. Nyáron Horvátország egyénileg jó választás a nyaralás eltöltéséhez.

Gradac olaszul Labinezza község és település Horvátországban, Split-Dalmácia megyében, a Makarska riviéra déli részén. Makarskától 42 kilométerre, Split és Dubrovnik között félúton található.

Gradac a Makarska Riviéra legdélebbi része, 40 km-re Makarska-tól. A település első emlékműve a 10.századra tehető. Már a történelem előtti időkben lakott település volt, melyet a bronzkori és vaskori kövek igazolnak. A Biokovo hegy látványa és az Adria legszebb strandjai miatt az egyik legjelentősebb úti cél, főként nyugodt pihenésre. A gasztronómia kedvelői a „ Marinero No 1“, a „Nicolo polo“ éttermekben és a „Naše malo misto“ konobában próbálhatja ki a helyi specialitásokat. A lakosság hagyomány szerint olíva termesztéssel, halászattal és földműveléssel foglalkozik, de egyre többen fordulnak a turizmus felé. A sport és aktív pihenés kedvelőinek rendelkezésre állnak a nyitott medencék, hegymászás, sétálás, tenisz, asztali tenisz, mini golf, vízilabda, búvárkodás, vízisí, vitorlázás, halászat és biciklizés.
Gradac környéke már az írásos emlékek keletkezését megelőzően is lakott volt, amit a területen talált, bronzkori és korai vaskori halomsírok bizonyítanak. A térség első ismert népe az illírek egyik törzse a dalmátok voltak, akik a magaslatokon épített, jól védhető erődített településeikben laktak. A rómaiak hosszú ideig tartó harcok után csak az 1. században hódították meg ezt a vidéket. Az illírek elleni 9-ben aratott végső győzelem után békésebb idők következtek. A római időkben valószínűleg itt volt Biston közigazgatási egység központja, ami Narona római város tengeri kijárata volt. A területről több 2-3. századi épület maradványa és több római pénzérme is előkerült. A Laguna hotel közelében számos sírkövet találtak, ebből következően feltételezhető, hogy a területen valaha római nekropolisz volt.

Az ősi halászfalu, Gradac két nemzetközi repülőtér közelében helyezkedik el, lenyűgöző természeti környezetben. A települést a Makarska Riviéra partján az Adriai-tenger hullámai ölelik körül, a szárazföld felől a part menti hegyek szegélyezik. A helység eredeti központja egy apró földnyelven jött létre. Tengerparti sétánya és nagy kiterjedésű, kavicsos strandjai délen, a Vodice-öböl mentén húzódnak, északon pedig a Bosac-öbölben találhatók. A vidék leghosszabb strandja megközelítőleg 6 kilométer hosszúságú. A part menti Biokovo-hegy 1981. május 29-e óta természetvédelmi területnek számít, és itt található Horvátország legmagasabb csúcsa, az 1762 méter magas Sv. Jure, ahonnan tiszta időben egészen Olaszországig elláthatunk. A felejthetetlen természeti és kulturális látnivalókkal szolgáló kirándulási lehetőségek legalább olyan izgalmassá teszik a gradaci nyaralást, amennyire a napsütés, a strandok és tenger pihentetővé teszi azt.

Gradacban és környékén régészeti leletek mesélnek a település római korabeli történetéről egészen a középkorig, amikor a helységet Bíborbanszületett Konstantin bizánci császár Lapcanj néven említette. Napjainkban a partvidék látképe az ENSZ New Yorki épületének előcsarnokában kiállított, Gradacról készült fotónak köszönhetően világhírnévnek örvend, és Horvátország szinonimájaként ismerik. Az első szálloda 1919 környékén épült Gradacban, a mintegy 3600 lakost számláló település a 60-as évek óta nagy népszerűségnek örvend a turisták körében. A látogatókat barátságos magánszállások várják házakban és villákban, emellett számos tágas apartman, és néhány többcsillagos szálloda is a vendégek rendelkezésére áll, és ideális szálláshelyet biztosít az élménydús nyaralásokhoz.
A Split-Dalmácia megyében található, csodálatos Makarska Riviérán való elhelyezkedése teszi a régi halászfalut, Gradacot különleges, gazdag élményeket kínáló üdülőhellyé. A település tengerparti vidéke bájos, apró kavicsos strandokkal és kristálytiszta vízzel várja a látogatókat, a környező hegyeket pedig érintetlen természet és varázslatos táj jellemzi. A friss tengeri levegőn tett séták, illetve a kirándulások a fűszeres hegyi levegőn a felfrissítő üdülésről gondoskodnak. A mozgásszerető látogatók a sportolási lehetőségek széles kínálatából válogathatnak, míg a pihenésre vágyók számára jótékony kikapcsolódást kínál a település napsütötte vidéke. Gradac ideális kiindulópont kulturális kirándulásokhoz is, mivel olyan történelmi városok közelében helyezkedik el, mint Split, Dubrovnik és Mostar, amelyek az UNESCO Világörökség részei.

A Makarska Riviéra második legnagyobb településének lakói eredetileg mezőgazdaságból, elsősorban olívatermesztésből, illetve halászatból éltek. A korán kelők hajnali fél 5-kor a mai napig különleges látvány tanúi lehetnek a régi Stari Porat kikötőben, amikor a helyi halászok tarka csónakjaikkal kihajóznak a tengerre. Az egész településen megtalálható halászcsónakok mellett számos csónak áll a látogatók rendelkezésére is, valamint a legkülönbözőbb sportolási lehetőségek is a kínálat részét képezik. Gradac öble ezenkívül lenyűgöző búvárhely. A romantikus hangulatú, történelmi emlékeket őrző kikötő a régi városfal mellett, a festői hely kellemes vendéglői, valamint a Pineta-diszkó ideális helyszínek a nap lezárására.
A Makarska Riviéra és az apró település, Gradac már a bronz- és a vaskor vége felé lakott volt, majd a római Augustus császár idején hozták létre Dalmácia provinciát. Gradac a római Narona kolóniához tartozott, és az ókori kereskedőváros fontos tengerparti központjának számított. A 2-3. századból származó antik, római érmék, számos sír és épületmaradvány tanúskodik a római uralom idejéről. A Nyugat-Római Birodalom bukását követően a gót királyok vették át az uralmat Dalmácia felett. A településről Bíborbanszületett Konstantin császár tett említést a 10. század közepén, Lapcanj (Labinac) néven. Ostoja király is beszámol feljegyzéseiben egy azonos nevű városról 1417-ben. Az elkövetkezendő évszázadok folyamán különböző fejedelmek és uralkodók, magyar–horvát királyok és a Velencei Köztársaság harcoltak egymással a Dalmácia feletti uralomért. A török támadások miatt Gradac térségében erődök és más védekezésre szolgáló épületek épültek, Gradacban a Szent Mihály-templom felett ma is megtekinthetünk egy 17. századi kőtornyot. A település 1649 körül kapta mai nevét, amely a szláv grad (vár, erődítmény) szóból származik. Gradac egyik legrégebbi épülete, a Szent Paszkál-kápolna a Plana-hegyen áll. A helység 18. századi történelméről a Szent Antun-templom temetője szolgál bizonyítékokkal.

1797-ben, a Velencei Köztársaság bukása után Dalmácia Ausztria fennhatósága alá került. Az első világháborút követően, 1918-ban alakult meg a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság, a későbbi Jugoszlávia. A második világháborúban Gradacot földig rombolták az olasz csapatok, a település a fáradságos újjáépítés és Jugoszlávia szétesése után napjainkban a független Horvátország része, és Split-Dalmácia megyéhez tartozik.

Az első vendégek 1900 környékén, Bécsből érkeztek Gradacba, majd az 1960-as években számos ország turistái fedezték fel az üdülőparadicsomot. Gradac óvárosában a Sveti Mihovil-templom mellett, a kis helytörténeti múzeumban megismerhetjük a település régi és újabb kori történelmét.
Egy Gradacban tett séta során lenyűgöző, kőből készült, letűnt korokat idéző épületek mellett haladunk el, amelyek a település mozgalmas múltjáról tanúskodnak. A városnézést érdemes a Kacicev főtéren kezdeni. Az itt látható, 17. században épült templomot Szent Márk evangélistának szentelték. Egy további egyházi műemlék a 18. századi temetőben álló Szent Antun-templom. A tengerparttól nem messze található barokk Tonoli palota ad otthont a 2700 kiállítási tárgyat bemutató városi múzeumnak. Az 1614-ben épült ferences kolostorban egy malakológiai múzeum működik, ahol fosszíliák, csigák, kagylók és más puhatestű állatok hatalmas gyűjteményét tekinthetjük meg. Aki kigyönyörködte magát a régi kikötő, Strai Porat romantikus látványában, az felkeresheti a kövezett halpiacot, ahol mindennap 7 és 9 óra között, amikor a halászok visszatérnek fogásaikkal, friss halat vásárolhatunk. A halpiac a Plana-hegyre vezető rövid kirándulás kiindulópontjául is szolgál, melynek során eljuthatunk Gradac legrégebbi épületéhez, a Szent Paszkál-kápolnához. Ugyancsak Gradac felett terül el az elhagyatott falu, Čista, ahol egy 17. századi erőd maradványa, egy kőtorony található, amelyet régi házak romjai vesznek körül.

Gradac környékén megtekintésre érdemes természeti látnivalók csalogatják a turistákat. Ilyen például a délnyugati Gradac-Bosac-öböl, amely a Makarska Riviéra egyik legszebb strandjával varázsolja el a látogatókat. Aki a friss hegyi levegőn szeretne kikapcsolódni, az egy megerősített ösvényen juthat el a Biokovo-hegység nemzeti parkjába. Az olívaligetek és fügefák között kijelölt útvonalak vezetnek, amelyeket bejárva a kecskepásztorok régi, apró kőházai mellett haladunk el, és juthatunk el messze a tengerparti, élénk forgalmú úttól a magasan fekvő, csendes kilátóhelyekre, amelyekről lenyűgöző panoráma nyílik Gradac, Rist és Podaca riviérájára, valamint a dalmát hátországra.
A vízben és a szárazföldön egyaránt változatos sportolási lehetőségek várják a látogatókat, legyen szó hullámokról, labdás sportokról vagy kerékpározásról. A Bosac-öböl teniszpályái egy kellemes adogatásra invitálják a turistákat, a Hotel Labineca parkjában minigolfozásra is lehetőségünk nyílik. A Makarska Riviéra tengerpartján tett kerékpártúrák lenyűgöző természeti látnivalókkal szolgálnak, akárcsak a Biokovo Nemzeti Park mountain bike-kal való felfedezése. Aki inkább a vízben érzi jól magát, Gradacban megtalálja a nyüzsgő strandokat és a magányos öblöket is. A kristálytiszta tengerben ingyenesen fürdőzhetünk, a horvát törvények szerint a tengerpart 12 méter széles sávja a tengerhez tartozik. A nyugalomra vágyó horgászokat zavartalan horgászhelyek várják, és a helyi halászokkal éjszakai halászatra is kihajózhatunk. A szél erejét kihasználva a szörfösök meglovagolhatják az Adria lágy hullámait, a vitorlázás szerelmeseit végtelen tengerrész várja.
Gradacból könnyen eljuthatunk az „Adria gyöngyébe”, Dubrovnikba, de érdemes egy hajókirándulás keretében meglátogatni Dalmácia „zöld szigetét”, Korcularát is, amely Marco Polo szülőhelye. A hátországban Medjugorje zarándokhely szintén megér egy látogatást, az onnan 25 kilométerre található Kravice-vízesések is sziporkázó látványt nyújtanak. Mostarban a Neretván átívelő „Öreg híd” keleties hangulatot kölcsönöz a bosznia-hercegovinai városnak, a kisváros, Počitelj mecsetjével, török fürdőjével és várával az oszmán uralom alatti időkről mesél. Gradactól 13 kilométerre, délre találhatók a Bacina-tavak, amelynek hét tavát üdítő szépség, és számos forrásának köszönhetően kellemesen friss, alig több mint 17 °C-os vízhőmérséklet jellemzi. A víz és a strandok szerelmesei a horvát Kalifornia narancsültetvényein át autóval szűk fél óra eljuthatnak a Neretva (Horvátország Mississippije) torkolatának végtelen homokdűnéihez, amelyeket akár hajóval is megközelíthetünk.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.