info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Dubrovnik utazás

Népszerű város remek látnivalókkal és éttermekkel

Dubrovnik olcsó akciós nyaralás üdülés last minute utazások Horvátországba.

Ezen az oldalon 0 szálloda közül választhat.

Szűrők
Dubrovnik Horvátország talán legszebb, nagyon hangulatos városa, csodálatos látnivalókkal, és kiemelkedő éttermekkel. Ugyanakkor ez a legdélebbi, Magyarországhoz legtávolabb eső horvát nagyváros, de Dalmáciában nyaralva mindenképp érdemes felkeresni, aki teheti, annak látnia kell. Nyaralásra a legdrágább horvátországi hely, és a nyári szezonban rendkívül, nagyon-nagyon zsúfolt, de sokat lehet spórolni, ha valaki nem közvetlenül a városban, hanem annak környékén keres szállást. Az alábbiakban bemutatjuk Dubrovnik látnivalóit, kiemelt éttermeit, a bevásárlási lehetőségeket, valamint a kirándulási célpontokat Dubrovnik környékén. Oldalunkon szállások foglalására is lehetőség van, a legjobb árakon.

A Horvátország legdélebbi csücskében, Dalmáciában található Dubrovnik talán Horvátország leggyönyörűbb városa, és a világ egyik legszebb üdülőhelye, óvárosa 1994 óta a Világörökség része. Gyönyörű házacskái, és kristálytiszta, mélykék tengere, a középkori városfalak között összezsúfolódó számos történelmi látnivaló rabul ejti az ide érkezőket. Dubrovnikot az Adria gyöngyének is nevezik ; a város a horvát nyelv, és irodalom központja, számos híres író szülőhelye. George Bernard Shaw egyszerűen így fogalmaz: "Ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere el Dubrovnikba".
Hozzá kell tenni ugyanakkor azt is, hogy Dubrovnik, a többi horvátországi városhoz és nyaralóhelyhez képest, roppant drága. És kifejezetten zsúfolt és forró nyaranta, szinte lehetetlen olyan csücsköt találni az óvárosban, ahol nincs tömeg. Fontos, hogy 2017 óta az Óvárosban egyszerre maximum 8000 ember tartózkodhat, már 6000 felett is lelassítják a beléptetést. A városnézést érdemes inkább késő délután, vagy este kezdeni, azelőtt inkább strandolni, vagy libegőzni.

E földi paradicsomot több pokoli katasztrófa is érte. Egy 1667-es földrengés, és a délszláv háború is komoly károkat okozott a városban, de a földrengés után a teljesen lerombolt várost újjáépítették, és szerencsére a háború pusztításainak nyomát is eltüntették mára. Legutóbb pedig 2007. augusztusában, egy súlyos erdőtűz veszélyeztette az óvárost, de a tűzoltók megfeszített munkájának köszönhetően a tűzvész csupán Dubrovnik peremkerületeiben okozott jelentős károkat, ahol több nyaralóház is leégett.

Dubrovnikot a 7. században, Ragusa néven alapították, ekkor a Bizánci Birodalomhoz tartozott, majd a Magyar Királyság, Velence, Franciaország, Jugoszlávia fennhatósága alá került. A 10. századig sziget volt, ekkor temették be a helyiek a sziget és a szárazföld közötti csatornát. A horvát függetlenség kivívása óta Horvátország része. A város az utóbbi időben a Trónok Harca forgatási helyszíneként is ismert lett, a sorozat jelenteit az óvároson kívül a Lokrum-szigeten és a Trstenói arborétumban forgatták. 1950 óta minden évben júliusban és augusztusban (2017-ben július 10.-augusztus 26.-ig) rendezik a Dubrovniki Nyári Fesztivált. Ennek keretében színházi-, folkról-, és táncelőadások, (főleg komolyzenei) koncertek, balettek, és operák szórakoztatják az itt nyaralókat. A Dubrovniki Nyári Fesztivált Horvátország legjobb, és legreprezentatívabb nyári kulturális fesztiváljának tartják. A fesztivál számos előadását hangulatos helyszíneken, pl. a Bokar-erődben, vagy a Minceta-erődben tartják.

Dubrovnik, régi magyar nevén Raguza (latinul: Rausium később Ragusium, olaszul: Ragusa), város és kikötő Horvátországban, az ország legdélibb részén, az Adria partján. Dubrovnik-Neretva megye székhelye, lakosainak száma 43 728. Az Adria gyöngyének nevezett várost korábban a Délszláv Athénnek is titulálták.A középkorban a tengeri kereskedelem egyik központja, a Raguzai Köztársaság székhelye és hosszú ideig a Velencei Köztársaság riválisa is volt. Virágkorát a 15. és 16. században élte, amikor 40 000 lakosával Európa legnagyobb városai közé tartozott. I. Lajos magyar király 1358-ban megszerezte Velencétől és egészen 1526-ig a magyar korona tulajdona volt. A város egyúttal a horvát művészet, a horvát nyelv és irodalom egyik központja, lakhelye sok híres költőnek, írónak, festőművésznek és tudósnak. Központja 1979 óta a Kulturális Világörökség részét képezi.
A horvát tengerpart, Dalmácia egyik legszebb városa, Dubrovnik Budapesttől 941 km-re fekszik az Adria partján. Hosszú, dicsőséges története összefonódik hazánkéval; az egykori Raguza tengeri hatalmára jellemző, hogy kora nagyhatalmával, a Velencei Köztársasággal vetélkedett. A várost I. Lajos magyar király szerezte meg a velenceiektől, így évszázadokra a magyar korona egyik legszebb éköve lett, s ma is a magyar turisták egyik legkedveltebb úti célja, ami nem csoda. A város az UNESCO Világörökség része, számtalan gyönyörű építészeti és kulturális emlék őrzi a dicső múlt csillogásának fényét. Dubrovnik és környéke első sorban pompás fekvésű, festői strandjai, kristálytiszta vize miatt igen kedvelt a turisták körében, de emellett számos múzeummal és kulturális fesztivállal is kedveskedik a városba érkezőknek.
S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Dubrovnikba utazóknak szüksége lehet.
Dubrovnik Horvátország legdélebbi részén található, így itt a legmagasabb a napsütéses órák száma (évente átlagban 2600 óra). Éghajlata mediterrán: enyhe, csapadékos téllel, és meleg, párás nyárral. A tenger nyári középhőmérséklete 21 °C, a levegőé 25 °C, melyet a misztrál szél tesz kellemessé (a bura és a jugo elnevezésű szelek a hűvösebb hónapokban jellemzőek).
A magyar turisták többnyire autóval érkeznek Dubrovnikba, még akkor is, ha ez egyelőre elég hosszadalmas, ugyanis Dubrovnikot nem köti össze autópálya a magyar határral. A jövőben a Zágráb és Ploče közti A1-es autópályát szeretnék majd Dubrovnikig meghosszabbítani. Egy rövid szakaszon Bosznia-Hercegovinát is érinti az út, de a határátkeléshez itt is tudjuk használni személyi igazolványunkat, ezért nincs szükség külön útlevélre. Dubrovniknak saját nemzetközi reptere is van (Dubrovnik Airport), mely 20 km-re fekszik a várostól, innen busszal, vagy taxival lehet elérni a várost. Horvátország más nagyvárosaival ellentétben viszont Dubrovnikot vasúton nem lehet megközelíteni. Dubrovnikban célszerű a buszos közlekedést választani (Libertas), a város minden részébe el lehet buszaikkal jutni, aki azonban saját autóját használná, az Óváros közvetlen közelében (Ilijina Glavica), illetve a Gruž-kikötőnél tud parkolni, azonban a parkolás elég borsos árú.
Dubrovnik strandjaira a sokféleség jellemző: vannak itt homokos, aprókavicsos, de akár sziklás partszakaszok is, lassan mélyülő részek a kisgyerekes családok számára, de a vízi sportok szerelmesei is bőven válogathatnak közülük. Közös ismertetőjük, hogy mindenütt kristálytiszta víz várja a fürdőzőket. A város környéki strandok főleg aprókavicsosak, mint a Banje, de az Óvárostól délre kavicsos és homokos strandokat egyaránt találunk, ilyenek az Uvala Lapad és a híres Copacabana. Dubrovnik talán legkülönlegesebb hangulatú partja a Buza, ami a várfal tövében található, apró, sziklás, ellenben nagyon romantikus hely.
A régió pompás zöldségeiről, gyümölcseiről nevezetes. Aki megkóstolná a Dubrovnik környékén jellemző konyhát, az válogasson a pompás füstölt húsok, az olajban érlelt sajtok, a polipsaláták, a sült sprotni, grillezett szardínia, vagy a tenger gyümölcseinek másfajta finomságai közül. A dubrovniki emberek egyik tipikus hazai étele a ’sporchi macaroni’, melyet Szent Balázs napján fogyasztanak, de érdemes megkóstolni a ’zelena menestra’ nevű ételt is, mely egy füstölt húsból és káposztából álló egytálétel, az osztrigalevest, illetve az édességek közül a ’Dubrovnik rozata’-t, vagy a makarónis ’Ston-tortát’.
Dubrovnik óvárosa 1979 óta az UNESCO Kulturális Világörökségi védelmét élvezi, 1991-98 között a veszélyeztetett műemlékek listáján szerepelt a délszláv háború miatt. A hatalmas, látványos fallal körülvett óváros olyan, mint egy szabadtéri múzeum. Az óváros legtöbb épülete a középkor sajátosságait mutatja, így az 1940 méter hosszú és 25 méter magas városfal, melyet a XIII-XVII. század között építettek, s olyan erődök sorakoznak rajta, mint a Minceta-, a Lovrijenac-, a Bokar, a Revelin-, vagy a Szent Iván-erődök. A városfal bejárása igazán különleges élmény, hiszen teljes pompájában csodálhatjuk meg a történelmi belvárost és a tengerre nyíló kilátást.

Dubrovnik óvárosán belül számtalan további nevezetességet találunk, köztük templomokat, kolostorokat (Szűz Mária katedrális, Szent Balázs templom, Ferences, Benedek és Domonkos kolostorok, zsinagóga), valamint több világi épületet, palotákat (a teljesség igénye nélkül a hercegi, a Sponza-, vagy a Skočibuha-palota). A város környékén rengeteg romantikus, történelmi nyaraló is akad, hiszen ahogy napjainkban, úgy a múltban is előszeretettel választották pihenőhelyül az Adria e gyönyörű városát. Az óvárosban további nevezetességek az Orlando-oszlop, az 1444-ben épített óratorony, a városfaltól 300 méterre keletre található épületegyüttes, a Lazareti, a város főutcája, a Stradun, melyen kellemes kávézók, üzletek sorakoznak, melyek máig őrzik eredeti külsejüket. Emellett érdemes ellátogatni a régi kikötőbe, a Stara Luka területére is.

Dubrovnikban működik a világ harmadik legrégebben alapított gyógyszertára (melyek közül ez működik még ma is), az apotékát a Testvérkék templomában találjuk. A híres libegő a város felett emelkedő erődhöz (Srđ) visz fel, ahonnan csodálatos panorámát élvezhetünk a környező szigetre és Montenegro hegyei felé is. A Lokrum-szigetre egy rövid hajókirándulás keretében érdemes ellátogatni. A zöldellő sziget nagy része természetvédelmi terület. A buja természet és a gyönyörű sziklák között sok nyugodt kis partszakaszt találunk, ahol kedvünkre pihenhetünk. Egy másik közeli nevezetesség a világ legrégebbi arborétuma, a Trsteno-arborétum, melyet 1492 előtt alapítottak.

Dubrovnik Szent Balázs ünnepe

Az UNESCO szellemi örökség listájára is felkerült egyházi ünnep a város védőszentjét köszönti (február 2-3.) színes kosztümökkel, felvonulásokkal, lakomával.
 

Dubrovniki Nemzetközi Filmfesztivál

Helyi és nemzetközi filmek fesztiválja május közepén, 4 napon át.
 

Dubrovniki Nyári Fesztivál

Élőzene, színházi előadások, workshopok a júliustól augusztus közepéig tartó eseményen.
 

Dubrovnik Nemzetközi Lekvárfesztivál

Házi készítésű lekvárok csatája az arany medálért a Luza téren október első két napján.
 

Dubrovnik karácsony

Karácsonyvárás vásárokkal, Mikulás ünnepségekkel, karácsonyi énekekkel decemberben.
Dubrovnik védőszentjét, Szent Balázst csaknem ezer éve ünneplik a városban. A február 2-3-án megtartott ünnep mára az UNESCO szellemi örökségi listájára is felkerült. Szent Balázs azután lett Dubrovnik patrónusa, hogy 971-ben, Stojko szerzetes imáinak köszönhetően, égi harcosok élén segített megvédeni a várost a velencei flotta hódításától. A Szent Balázs ünnepen a Balázs-lobogót felvonják az Óváros központi részén magasodó Orlando-oszlopra, melyet Luxemburgi Zsigmond adományozott Dubrovniknak. Ezek az oszlopok akkoriban azt jelentették, hogy amelyik város ilyen kiváltságban részesült, az szabad királyi város volt, s mint ilyen külön jogokkal rendelkezett.

Dubrovnik több magyar király testereklyéjét őrizte. Sokáig itt őrizték Szent István királyunk jobbját (Szent Jobb), mely Mária Terézia uralkodása idején került vissza Magyarországra, míg első szent királyunk állkapcsa csak 2013-ban került haza Dubrovnikból. Azonban Szent László király jobbját máig az Adria e gyönyörű városában, a ferences kolostorban vigyázzák. Filmrajongók számára bizonyára ismert az a tény, hogy a Trónok harca című fantasy számos jelenetét Dubrovnikban forgatták, így a városban a Királyvár egyes jeleneteit, míg a közeli Lokrum-szigeten Quarth kereskedőváros helyszínét alakították ki. Dubrovnikban szervezett túrák keretein belül, végig lehet sétálni a forgatási helyszíneket, jelmezbe öltözött idegenvezetőkkel is lehet találkozni, illetve filmes szuvenírek is kaphatók. Ezen kívül a kedvelt sorozat, a Borgiák néhány epizódját is Dubrovnikban vették fel.

Dubrovnik igazán felkapott üdülőhely lett az utóbbi években, évtizedekben. Olyan világhírességek fordultak meg a városban, vagy környékén, mint Steven Spielberg, Tom Cruise, Michael Douglas, Catherine Zeta Jones, Roman Abramovic és Bernie Ecclestone is, illetve a világbajnoki győztes német futballválogatott.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.