info@divehardtours.com H-P 10:00-14:00 +36 1 785 8492

Válassza ki utazását!

  1. Módosítom
  2. éjszaka
    Módosítom
  3. Módosítom
Sajnáljuk, de jelenleg nincs ide utazás.
Válasszon másik ajánlatból!
images/galeria/q/2020/az-ismeretlen-eszak-gorogorszag-magashegysegei-es-az-alban-riviera-albania-korutazasok-utazas-albania-4.jpg

Az Ismeretlen Észak-Görögország Magashegységei és Az Albán-Riviéra Albánia körutazás last minute utazás olcsó akciós nyaralás üdülés

Körutazás információk

Utazás autóbusszal, elhelyezés helyi 3* és 4* -os szállodák,kétágyas szobáiban reggelis ellátással.

Miért ez az út?
1. Észak-Görögország (Makedónia, Thesszália és Epirusz) szinte ismeretlen tájaira, s ha lehet ilyet, még ismeretlenebb, a közelmúltig csak nagyon nehezen megközelíthető magashegységeibe vezet utazásunk.Zeusz lakhelye, a felhőkbe takaródzó Olümposz, az UNESCO világörökségi Meteorák irdatlan sziklái és “Görögország gerince”, a Píndosz-hegység égig nyújtózkodó vonulataiba és erdőibe.

2. Madártávlatból csodálhatjuk a Víkosz-kanyon ezerméteres mélységeit, a végtelen csend élvezetével Görögország legmagasabban lévő hegyi falvaiban.

3. Strandolással és pihenéssel “mindkét tengeren” (Égei-tenger és Jón-tenger) – persze megmártózással az egyedi értékű régészeti leletek és UNESCO világörökségi kincsek világában (Vergina, Butrint, Gjirokastra) is.

Körutazás leírása

1. nap: Utazás Szkopjéba; Makedóniától – Macedóniáig

Indulás reggel 6:00 órakor Budapestről, a Blaha Lujza tér buszparkolójából. További felszállási lehetőségek az M5 autópálya érintett benzinkútjainál. A határ átlépése után haladás az Újvidék - Belgrád – Nis útvonalon, autópályán, 2-3 óránkénti rövid pihenőkkel. Menet közben vázlatos ismertetés a 25.000 km2 nagyságú, 1991-ben függetlenné vált hegyvidéki ország, a modern Macedón Köztársaság természetföldrajzáról, nagyszerű turisztikai adottságairól. Betekintés a köztársaság múltjába, különös tekintettel a középkori bolgár, majd a több-száz évig tartó oszmán időkre. Mi a különbség Makedónia és Macedónia között? - a jól ismert, Görögországgal fennálló vita és a különböző értelmezések ismertetése a buszon. Rövid szemelvények Szkopje (török nevén Üsküp), az ország fővárosának múltjából. Esti megérkezés Szkopjébe, közös vacsora, majd fakultatív esti szabadprogram.
Éj Szkopjéban.

2. nap: Szkopjei emlékek; II. Philipposz dícsérete

Reggeli után találkozás helyi idegenvezetőnkkel, majd gyalogos városnézés a modern belvárosban: Macedónia- tér és Nagy Sándor lovas-szobra – Középkori kőhíd – Művészetek hídja – Parlament – Kalkuttai Szent Teréz szülőházának helye - II. Philipposz oszlopa. Séta, majd rövid szabadidő az Öreg bazárban (Török bazár). Történetek Üsküp oszmán fénykorából, amikor a város Rumélia egyik legnagyobb városa és Koszovó Vilajet fővárosa volt. Utazás a macedón-görög határra délután. Útközben történetek Nagy Sándor apja, II. Philipposz (Kr.e. 382-336) uralkodásáról. Ismertető az ókori makedón hadviselésről, a Korinthoszi Szövetség létrehozásáról, Démoszthenész filippikáinak értelméről/ értelmetlenségéről. Görögországba (Makedóniába) érkezésünk után utazás a litohoroi Lemon Beach-re. Úszás, pihenő az Égei-tengerben. Koraesti érkezés Litohoroba, az Olümposz túraközpontjába, „alaptáborába”. Útközben Zeusz és a görög istenek hegye mitológia szerepének ismertetése – illetve az Olümposz Nemzeti Park természetföldrajzának vázlatos áttekintése.
Éj Litohoroban.

3. nap: Az UNESCO világörökségi Vergina; Platamonas keresztes fellegvára

Reggeli után utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Verginába (ókori nevén Aigai), II. Philipposz néhai uralkodói fővárosába és nekropoliszába. A páratlan szépségű földalatti sírok, s az onnan kikerült pazar aranyszarkofág, arany ékszerek és uralkodói aranyfegyverzet (!) megtekintése a világhírű tumulusban, sírkamra-múzeumban. Visszautazás az Égei-tenger partvidékére, Platamónasz fellegvárához. Az ókori Herakleion akropoliszát frank keresztes lovagok építették át, 1204 – 1222 között, a IV. Keresztes háborút és Konstantinápoly elfoglalását követően. Látogatás az egyedien szép tengerparti várban, igaz mesékkel a Konstantinápolyi Latin Császárság (1204 – 1261) korából. Kb. 2 órás strandolás és úszás a tengerben. Hazaúton utazás, rövid fényképszünetekkel a festői Tempe-völgyben, a Pineiós folyó és sziklái mentén. Kora esti visszaérkezés szálláshelyünkre, néhány további történettel a felettünk tornyosuló 2.919 m magas hegyóriásról.
Éj Litohoroban.

4. nap: A Meteorák és “Görögörszág gerince” a Píndosz-hegység

Reggeli indulással utazás az UNESCO világörökségi Meteorák / Meteora drámai szépségű vidékére. A Thesszália-síkság és a Píndosz-hegység találkozásánál kialakult platóvidék a világon egyedülálló táj. Gigantikus homokkőtornyai, valószínűtlenül meredek, az égbe nyújtózkodó konglomerátum tömbjei 24 ősi kolostornak adnak otthont. A kolostorok közül több XI. századi (!), az épületek és az azokon belüli freskók sokasága a bizánci művészet remekei. Érkezés után látogatás két kiválasztott kolostorban, majd rövid séták a legszebb kilátópontokon, a lélegzetelállító panorámák fényképezésével. “Beutazás” a Píndosz-hegység tájaira, Görögország legnagyobb tömegű és legvadregényesebb magashegységébe. A 160 km hosszúságú, s számos vonulatból felépülő hegységrendszer (Tzoumerka; Lakmos – vagy Peristeri; Smolikas; Timfi; Gramos) “Görögország gerince” a néhai történelmi tartományok (Thesszália; Makedónia; Epirusz) természetes határa, illetve a mai görög-albán államhatár nyáron is sokszor hófödte vonala. A XXI. századig csak nagyon nehezen elérhető (vagy elérhetetlen) alpesi vidék még a mai napig sem “került be” a turisztikai köztudatba, magashegységi falvai, erdői, kanyonvidékei és 2.200 m feletti vonulatainak sokasága – jobbára ismeretlenek. A “balkáni Kaukázus” nagyrészt Epirusz régió területéhez tartozik, a görög mellett aromán és albán közösségekkel. Utazás közben szemelvények Epirusz múltjából - Pürrhosz epiruszi király (Kr.e. 318 – 272.) és a Tarentumi háború korától – az oszmán idők és a II. Világháború gerilla hadviseléséig. A magashegységi vidék egyedi topográfiájának, nemzeti parkjainak vázlatos bemutatása.
Éj Joánnina körzetében.

5. nap: Magashegységi Nemzeti Parkok; A Víkosz-kanyon csodái

Reggeli indulás a Voidomatis folyó partján épült Kipoi ősi falujába. Útközben néhány szó a körülöttünk tornyosuló 1.Pindus,- 2.Tzoumerka,- 3.Víkosz – Aoös Nemzeti Parkok vadonjáról, növény- és állatvilágáról. Séta a Voidomatis mentén az oszmán időkben (XVIII – XIX. sz.) épített csodálatos szamárhátú hidaknál (és hidakon át, ahol lehetséges). A legszebb műemlékhidak: Kokoris-híd, Plakidas-híd, Lazaridi-híd. Utazás a lélegzetelállítón szép, 12 km hosszú, 1.000 m mélységű Víkosz-kanyon déli, felső pereméhez. Séta Kapesovo hegyi falujában, az aktuális útviszonyok ellenőrzése, majd felkapaszkodás Vredeto falujába busszal – vagy gyalog. Feljutás a Beloi-kilátóponthoz, a csodálatos panoráma élvezetével. Délutáni utazás busszal Monodendri festői hegyi városkájába. Az Oxya parkoló megközelítése busszal, majd az Oxya-kilátó egyedi tájképeinek élvezete, fotózása. Késő délutáni utazás a kanyon északi, „alsó” kijáratához, Víkosz falujába. A páratlan táj és csend nyugalmának élvezete. Esti visszaérkezés szállásunkra.
Éj Joánnina körzetében.

6. nap: A Timfi- és a Smolikas felhői felett; Sárkányok égi tava, a Drakolimni

Reggeli utazás Papigo falujába - kisbuszokon. Felkészülés egész napos túránkra, megismerkedés helyi hegyi vezetőinkkel. (A teljes napi program hossza kb. 2 X 3,5 óra séta, 2-2,5 óra pihenéssel, 1.100 m szintkülönbséggel, 920 m magasságból 2.000 m-re. Az útvonal oda – vissza ugyanaz, menet közben 2 különböző „kiálló” / várakozó helyszínen, a I./ Félúton fedett kiosk és információs pontnál, vagy az II./Astraka menedékháznál.)Séta Mikro Papigo líraian szép hegyi falujába, majd a Papingo-kanyon medencéihez. Túránk folytatása az Astraka Tornyok gerince alatt, pihenőkkel a Félúton fedett kiosknál és a kétszintes, frissen felújított Astraka menedékháznál. Utunk folytatása a drámai szépségű Drakolimni-tóhoz (1.976 m), a Sárkányok tavához. Pihenő, piknik majd 24 m szintkülönbségnyi további séta 2.000 m magasságba… az alattunk tátongó Aoös-kanyon, illetve Gamila (2.497 m) és a Smolikas (2.637 m) panorámáinak élvezete (jó látási viszonyok esetén). Délutáni visszaút sétánk során találkozás a pihenőknél maradt útitársakkal, majd közös visszaérkezés buszunkhoz. A szállásra érkezés után vacsora és élménybeszámolók. Fakultatív vodka-martini kóstolási lehetőség… rázva vagy keverve.
Éj Joánnina körzetében.

 

7. nap: Utazás Észak-Epiruszba, vagyis Dél-Albániába

Kései reggeli után utazás Joánina belvárosába. A Pamvotis-tó partján fekvő, 120.000 lakosú egyetemi város, Epirusz székhelye, az emberi emlékezet kezdetei óta lakott. Falait és városi jogait Nagy Jusztiánusz (527 – 565) bizánci császár erősítette meg, ezért is viseli az ő nevét. 1430 – 1913 között oszmán vilajet és pasaság központ volt, tóparti várhegyének leghíresebb, ma is álló épületeit Ali Pasha („Janina Oroszlánja”) építtette az 1800-as évek elején. Közös séta az óvárosban, a középkori falakon belül, Ali Pasha sírjához és a Nagymecsethez. Továbbutazás az albán határra. Albánia múltjának, földrajzi környezetének bemutatása – a teljesség igénye nélkül, albán közmondásokkal fűszerezve. Néhány szó Észak-Epirusz (Dél-Albánia) és az Albán-Riviéra turisztikai látnivalóiról. Látogatás a Syri i Kaltërnél, a híres Kék szem-forrásnál. A több mint 50 m mély forrásból 18.400 l/s ivóvíz tör a felszínre, ez a Bistricë folyó eredete, természetvédelmi terület. Rövid séta a forrástó körüli ligetes erdőben. Délutáni érkezés a Jón-tenger partvidékére, Sarandë kikötő- és üdülő városába. Az ókori görög időkben Onkhészmoszként ismert település a bizánci időkben az Agioi Saranda kolostorról kapta nevét. A Korfui-szoros vizeit halászó, főleg görög ajkú tengeri népek kisvárosaként élte meg a XX. század viharait, s az utóbbi 20 évben indult meg rendkívül dinamikus kiépülése. (Április elejétől – november végéig ritkaság a 20C alatti hőmérséklet, az évi napsütéses napok száma meghaladja a 300 napot.) Séta a modern belvárosban, majd strandolás az amfiteátrumszerű Sarandëi-öböl valamelyik strandján. Koraesti bejelentkezés sarandëi hotelünkbe.
Éj Sarandë-ben.

8. nap: A balzsamos Albán-Riviéra

Az előttünk álló 6 napnyi pihenés – és / vagy fakultatív napi utazások közös áttekintése, néhány szóval a Llogara-hágótól – Sarandë üdülővárosáig húzódó, 80 km hosszúságú Albán-Riviéra legfontosabb látnivalóiról. Pihenés, strandolás, szabadidő a Jón-tenger partján. (A napi, fakultatív programok min. 30 fő részvétele esetén indulnak.)
Éj Sarandë-ben.

9. nap: Fakultatív kirándulás a Llogara-hágóra és a Porto Palermó erődhöz

A mai napon két program között választhatnak a résztvevők: Egész napos pihenés, strandolás, szabadidő a tengerpartonvagyFakultatív kirándulás a Llogara-hágóra és a Porto Palermó erődhöz:Reggeli után utazás a Ceraunian-hegység tengerparti szerpentinjeihez. A közvetlenül a tengerből „kinövő” csúcsok némelyike meghaladja 2.000 m magasságot, sokatlanul sok csapadékkal, szubtrópusi jellegű klímával. A Llogara-hágó legmagasabb, járművel elérhető kilátópontja 1.027 m, egyedülálló tengeri és hegyi panorámákkal. Az azonos nevű Logara Nemzeti Park (Parku Kombëtar i Llogarasë) felhőkbe takaródzó sziklahavasai 2.020 méterig emelkednek, a völgyekben fenyves- és lombos erdőkkel, egyedi élővilággal (fakókeselyűk, szirti sasok, farkasok, balkáni zergék). Az időjárási viszonyoktól függően séta a nemzeti parkban. Kb. 1,5 órás strandolás, úszás egykiválasztott strandon. Látogatás a Palermo-félszigeten épített Porto Palermó Erődben. A festői erőd kétkülönböző eredetének feltárása (XVII. századi velencei – vagy XVIII. századi oszmán), megvitatása a terepen. Késő délutáni visszaérkezés a szállásra.
Figyelem! A fakultatív kirándulás részvevői feltétlenül hozzanak fürdőruhát és törölközőt. Részvételi díj: 18,-EUR/fő
Éj Sarandë-ben.

10. nap: Butrint UNESCO világörökségi kincsei fakultatív kirándulás

A mai napon két program között választhatnak a résztvevők:Egész napos pihenés, strandolás, szabadidő a tengerparton, vagyFakultatív kirándulás az UNESCO világörökségi Butrint Nemzeti Parkba és romvárosba:Reggeli után utazás az UNESCO világörökségi Butrint Nemzeti Parkba. Az ókori görög nevén Bouthroton, latin (római) nevén Buthrotum városát, Vergilius szerint, Trójából érkező menekültek alapították. A mai vélemények alapján a legrégebbi falak 3.200 évvel ezelőtt épültek (!), az Akropolis és az Agora romjai min. 2.500 évesek, számos lelettel az ókori Attikából és Korinthoszból. A város az ókori Görögország és Magna Graecia (Szicília) hajóforgalmának fővonalán feküdt, kiemelkedő stratégia jelentőséggel. Római légionáriusait Julius Caesar és Augustus telepítette be, a római időkben igazi nagyvárossá duzzadt. A VI. századtól püspökségi székvárosként tündökölt – így az ókori görög és római városrészek bizánci negyedekkel is gazdagodtak. A romváros – nemzeti park közös bejárása. Látogatás a velencei Háromszög erődnél, majd behajózási lehetőség Ali Pasha tengeri várába. A délutáni hazaúton szabadidő és strandolás a Ksamil Beach strandon, a Ksamil-szigetek fotózásával. Koraesti visszaérkezés a szállodába.
Figyelem! A fakultatív kirándulás részvevői feltétlenül hozzanak fürdőruhát és törölközőt. Részvételi díj: 20,-EUR/fő +csónak költség.
Éj Sarandë-ben.

11. nap: Fakultatív kirándulás az UNESCO világörökségi Gjirokasterbe

A mai napon két program között választhatnak a résztvevők:Egész napos pihenés, strandolás, szabadidő a tengerpartonvagyFakultatív kirándulás az UNESCO Gjirokaster városába.Reggeli után utazás Gjirokaster UNESCO világörökségi védelem alatt álló, máig középkori, törökös hangulatot árasztó, hegyi városába. Argiokasztron (a város X. századi neve) bizánci erődje a X-XI. században bővült kereskedelmi központtá. 1417-ben került török fennhatóság alá, Ergiri néven. Ma ez (Berat városával közösen) Albánia legszebb műemlékvárosa – s a legépebben megőrzött balkáni oszmán óváros. Több mint 200 védett XVII-XVIII. századi háza, mecsetjei és bazárja igazi keleti világot őriznek. (Ceremóniamentes hálaadás Enver Hoxha kommunista diktátornak… amiért itt született, s ezért védett skanzen várossá nyilvánította a település óvárosát anno.) Séta a zegzugos középkori utcákon, felkapaszkodással a fellegvárba. Látogatás a Néprajzi Múzeumban, majd kiadós szabadidő és vásárlási lehetőség a Bazárban.Visszaérkezés hotelünkbe a késő délutáni órákban. Részvételi díj: 20,-EUR/fő.
Éj Sarandë-ben.

12. nap: Top 3 beach

A mai napon két program között választhatnak a résztvevők: Egész napos pihenés, strandolás, szabadidő a tengerparton vagyINGYENES Fakultatív kirándulás a környék 3 legszebb strandjára.Kései reggeli után kirándulás busszal a környék 3 legszebb strandjára – úszással, napozással a Top 3 helyszínen. A meglátogatott helyszínek min. egyike jól felszerelt, zuhanyzókkal ellátott strand.(Figyelem! A fakultatív kirándulás részvevői feltétlenül hozzanak fürdőruhát és törölközőt. A természetes környezetben lévő partszakaszok még kiépítetlenek - nincsenek WC-k, zuhanyzók. Részvételi díj: INGYENES)
Éj Sarandë-ben.

13. nap: Hazaúton

Korai reggeli – majd hazautazásunk megkezdése a Himarë - Vlorë – Ohrid – Szkopje útvonalon, 2-3 óránkénti rövid pihenőkkel, egy határátlépéssel. Megérkezés Szkopjébe a késő esti órákban.
Éj Szkopjéban.

14. nap: Pannónia hazavár

Reggeli indulással egész napos utazás autópályán, a kiutazáskor már megtett útvonalon. Pihenők 2-3 óránként, határok átlépése 2 alkalommal. Éjszakai megérkezés Budapestre, a kiindulási helyre.

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

Programok

Fakultatív programok az Albán – Riviérán (Min. 30 fő résztvevő esetén):

- Fakultatív kirándulás a Llogara-hágóra és a Porto Palermó erődhöz: kb:18 EUR/fő
- Fakultatív kirándulás az UNESCO világörökségi Butrint Nemzeti Parkba és romvárosba: kb:20 EUR/fő + csónak költség Figyelem! A fakultatív kirándulás részvevői feltétlenül hozzanak fürdőruhát és törölközőt.
- Fakultatív kirándulás az UNESCO Gjirokaster városába: kb:20 EUR/fő

Utazás idegenvezetője

Az út idegenvezetője Gőgös Norbert.
Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára. Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem. Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence. Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete. Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig. Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig. Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái. Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka. Három kislány boldog édesapja.
Albánia, Albánia körutazások

Éves átlaghőmérséklet

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.